Vad vi har lärt oss av Warren Buffett och Charlie Munger

Hur dessa legendariska investerare har inspirerat finansvärlden och format vårt sätt att tänka på Morningstar.

Haywood Kelly 2023-11-30 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

buffett

Redaktörens tillägg: Charlie Munger, som arbetade tillsammans med Warren Buffett på Berkshire Hathaway i decennier, dog den 28 november 2023, 99 år gammal, lite mer än en månad innan han fyllde 100 år. Munger upplyste många investerare om värdet av praktiska, fundamentbaserade investeringar – och han gjorde det med en humor som kommer att saknas.

Det finns ingen bättre introduktion till investeringar och företagsanalys än visdomen från Warren Buffett och hans partner Charlie Munger.

När en grupp unga aktieanalytiker (inklusive mig själv) anslöt sig till Morningstar 1991, gav företagets grundare och dåvarande VD Joe Mansueto oss två lästips. Det första var "The Money Masters" av John Train, en bok som profilerade investerare som Benjamin Graham, Philip Fisher och Buffett. Det andra tipset var de årliga aktieägarbreven från Buffetts företag, Berkshire Hathaway BRK.A BRK.B. På den tiden, innan internet, var vi tvungna att skriva till Berkshire Hathaway och begära egna kopior om vi ville ha dem. 

När man läser Buffetts brev inser man att det inte finns något som kallas en tråkig bransch eller affär. När du väl gräver lite inser du att vilken verksamhet som helst - godis, möbler, till och med försäkring - är fascinerande. Du inser också att dessa företag kan förklaras på ett enkelt språk. Det finns ingen anledning till det slangspråk som är så utbrett på Wall Street. Slutligen, med tanke på hur länge Buffett har skrivit Berkshire's aktieägarbrev, får man en sekventiellt en fascinerande finansiell historia över de senaste 50 åren om man läser dem.

Buffetts påverkan på Morningstar ökade över tid

Varje år tog vi med så många analytiker som möjligt till Omaha för att delta i Berkshire Hathaways årliga aktieägarmöte. Att tillbringa sju eller åtta timmar med att lyssna på Buffett och Munger svara på frågor från aktieägare var ett sätt att tvätta bort bruset från finansnyheter och marknaderna och förankras i grundläggande principer. Du kommer iväg uppfriskad. 

Efter lanseringen av Morningstar.com 1997 började vi täcka mötet med artiklar, en liveblogg och intervjuer med deltagare. Och från 2014 till 2019 var Morningstars Greggory Warren med på analyspanelen vid det årliga mötet.

Buffett, Munger och Morningstars vallgravsbetyg

Över tid blev Buffetts tänkesätt inbäddat i hur Morningstar analyserar aktier. För mer än 20 år sedan lånade vi termen "moat" från Buffett för att hänvisa till de konkurrensfördelar ett företag kan ha. Vår innovation var att vi tog konceptet och systematiserade det, tilldelade Morningstar Economic Moat Ratings till varje av de företag vi täcker (nu över 1 500) och identifierade källan till "moat": kundbyte, immateriella tillgångar, kostnadsfördel, effektiv skala eller nätverkseffekt.

Den största risken för ett företag kan ses som konkurrensrisk - det är anledningen till att nästan alla företag misslyckas inom några år efter att de har startat. Erbjuder företaget något speciellt jämfört med vad konsumenter kan få någon annanstans? Det är därför förståelsen av konkurrensfördelar är grunden för aktieinvesteringar.

Buffett, Munger och Morningstars aktiebetyg

Morningstars tillvägagångssätt för att bedöma aktier är också destillerat från Buffett. Vi prognostiserar ett företags fria kassaflöden och diskonterar dem tillbaka till nuet för att uppskatta det inneboende värdet. En aktie får vår högsta rating på 5 stjärnor endast om den handlas till en betydande rabatt - eller säkerhetsmarginal - till det inneboende värdet.

Den stora skillnaden mellan vårt betygssystem och Buffett och Mungers tillvägagångssätt är att de gärna slänger många företag i "för svårt"-hinken och ignorerar dem. Under dot-com-bubblan föreställde sig Buffett att han var en företagsskoleprofessor. Mitt slutprov, sa han, skulle be studenterna att värdera ett internetföretag. Studenterna som svarade på frågan skulle få ett F.

Investerare förväntar sig å andra sidan att Morningstar ska erbjuda åsikter om en så stor del av marknaden som möjligt, så vi har inte haft lyxen med en för-svår-hink. Vi satte till och med ett värde på många av dessa internetföretag på den tiden - även om de vanligtvis var så långt under aktiekursen att våra analytikers brevlådor fylldes av hatmejl.

Buffett, Munger och sättet Morningstar driver sitt företag

Buffett och Mungers påverkan på Morningstar sträcker sig långt bortom aktieanalys.

När Morningstar blev publikt 2005 formulerade vi språket i vår S-1 så nära Buffetts enkla kommunikationsstil som möjligt, och vi har strävat efter sådan tydlighet sedan dess. Vi har heller aldrig haft telefonkonferenser med Wall Streets analytiker - ännu ett signum för Berkshire Hathaway. Istället förlitar vi oss på skriftliga frågor och svar med investerare varje månad. Vi anser att denna metod främjar ett mer långsiktigt synsätt och en djupare dialog än telefonkonferenser som tenderar att fokusera överdrivet på nästa kvartalsintäkter. Och om du lyssnar på vår nuvarande VD Kunal Kapoor och hur han pratar om Morningstars verksamhet, kommer du att höra ett genomgående eko av Buffett. 

Var du ska börja läsa om Buffett och Munger

Om du känner dig avskräckt av tanken på att läsa 50 år gamla brev till aktieägare finns det lättare platser att börja. Två böcker jag starkt rekommenderar är "The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America", redigerad av Lawrence Cunningham, och "Poor Charlie's Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger", redigerad av Peter Kaufman. Varje bok erbjuder ett kurerat urval från Buffett och Munger och är värda priset av 20 andra finansböcker. Jag erkänner att jag inte har hållit mig uppdaterad om det växande antalet böcker om Buffett och Munger, men dessa två har stått tidens test.

För de mest hängivna skulle jag också rekommendera Buffetts brev från hans investeringspartnerskap - innan han tog över Berkshire Hathaway. På den tiden behövde du känna någon som kände någon som hade en sliten kopia av dessa brev. Nu kan du googla fram dem. Buffett var en mycket annorlunda typ av investerare då, till stor del eftersom han arbetade med en mycket mindre pool av tillgångar och hade därför en mycket större möjlighet. Liksom i sina senare brev erbjuder han en fascinerande utbildning om marknaderna, hur man värderar företag och den attityd som krävs för att vara en bra investerare.

Du hittar massor av intressanta idéer i dessa böcker - lärdomar om investeringar, om framgång, om värde på marknaderna och värden i livet. Jag har i alla fall gjort det. 

En version av denna artikel publicerades i november 2022. Haywood Kelly, CFA, var chef för Morningstar Research. Han övervakade företagets global manager and equity research operations. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A615 000,00 USD0,19Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B407,95 USD0,15Rating

About Author

Haywood Kelly  Haywood Kelly, CFA, is vice president of equity research at Morningstar. He'd love to hear from you, and promises to read all your e-mail (even if he can't respond to it all).

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar