AI:s andra våg kommer också ge vinnare

I sin utsikter för 2024 ser Morningstar Investment Management (MIM) potential i nästa våg av användare av artificiell intelligens.

Johanna Englundh 2023-12-12 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

 ai

Känner du att du har missat AI-hypen? Misströsta inte: snarare än att fokusera på de stora AI-spelarna ser Morningstar potentiella möjligheter i nästa steg av artificiella användare. Detta inkluderar de som kan stärka sina produkter med hjälp av AI, utan den värderingsrisk som finns bland de stora AI-spelarna.

I det ständigt föränderliga teknologiska landskapet har uppkomsten av artificiell intelligens, eller AI, varit inget mindre än revolutionerande. Med AI som blivit mer sofistikerad de senaste åren har det skapat både störningar och möjligheter; och för investerare som är ivriga att filtrera vinnarna och förlorarna innebär det risker.

"Medan vi vill varna investerare för att inte låta hypen dominera deras investeringsbeslut, ser vi en enorm förändring i sammansättningen av aktiemarknaderna, som är värda att notera för alla typer av investerare", skriver Morningstar Investment Managements (MIM) experter i sina utsikter för 2024.

Intresset från investerare har redan varit dramatiskt, vilket illustreras av massiva inflöden till tematiska fonder inom AI och Big Data globalt och skyhöga aktiekurser för stora AI-spelare.

graf AI

Men enligt MIM kan det vara klokt att försöka blicka bortom de konventionella stora AI-aktörerna (som Nvidia) och titta närmare på AI-användarna som är satta för att stärka sina erbjudanden genom AI, men utan de värderingsrisker som kretsar kring AI-jättarna.

"Artificiell intelligens är ett spännande tema och vi förväntar oss ett stort marknadsintresse under 2024. Ett effektivt sätt att komma åt AI-temat utan att betala enorma värderingspremier är genom 'second derivative plays'", säger rapporten.

Men vad exakt innebär "Second Derivative Plays"? Det syftar inte på chiptillverkarna eller de som erbjuder tekniska gränssnitt, utan snarare de som effektivt kan bädda in AI i sitt arbetsflöde och driva nya intäktstillväxtmöjligheter. En investerare som spelar på andra derivatan kan därför leta efter möjligheter som uppstår från AI-effekterna.

Exempel på Second Derivative Plays

  • De flesta företag har inte den expertis eller ekonomiska medel för att bygga och underhålla sina egna AI-plattformar. Det är där IT-konsultföretag kan komma in med teknisk kapacitet inom artificiell intelligens.
  • Ett annat exempel är datahanteringsleverantörer som är värd för företagsdata på vilka modeller för artificiell intelligens körs.
  • AI kräver extremt höga hastigheter för att träna sina datamodeller och vi förväntar oss att de med de högsta nätverkshastigheterna kommer skörda fördelarna av utgifterna som investeringar i generativ AI medför.
  • Datacenter kommer sannolikt att uppleva en lång medvind från explosionen av tillväxt inom AI. När AI byggs, tränas och rullas ut kommer det att kräva en hel del datorkraft och datalagring.

Leta efter ekonomiska vallgravar istället för nästa vinnare

Om du är en av många investerare som fascineras av AI, försök att se bortom det uppenbara och utforska de nyanserade möjligheter som Second Derivative Plays kan erbjuda. Men som alltid, var medveten om riskerna och kom ihåg att det är farligt att jaga vinnarna i perioder där produktutvecklingen skenar och investerarhypen är stor.

"Företag med ekonomiska vallgravar kan vara mer benägna att dra nytta av och kan vara mindre mottagliga för störningar från AI än de utan vallgravar", förklarar MIM:s experter och tillägger att vallgravar baserade på en kombination av kundbyteskostnader, unika datamängder och varumärken kan vara särskilt värdefulla.

"Investerare bör vara på jakt efter permanenta förändringar i branschstrukturer och kundpreferenser."

Förbered dig för nästa börsår med Morningstar

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar