Alphabets rapport: Tillväxten i reklamintäkter en besvikelse

Tillväxten inom Google Search och YouTube motverkades av fortsatt svaghet inom affärsområdet annonsteknik.

Ali Mogharabi 2024-01-31 | 14:53
Facebook Twitter LinkedIn

Google image

Alphabet (GOOGL) släppte sin rapport efter marknadens stängning på tisdagskvällen. Här är vad våra analytiker tyckte om resultatet.

Nätverkseffekten fortsatte att driva tillväxten för Google-sökningar och YouTube under fjärde kvartalet. Dessutom, som vi förväntade oss, påskyndade den ökande efterfrågan på artificiell intelligens molnintäktstillväxten. Den fortsatta svagheten i Googles reklamteknikverksamhet, eller Google-nätverket, pressade dock den totala reklamtillväxten något.

Vi förväntar oss ytterligare nedgångar i nätverkssegmentet i år och nästa år, eftersom vi fortfarande tror att Googles ägda och drivna fastigheter har högsta prioritet för annonsörer. Vi tror också att fler annonsörer sannolikt kommer att använda andra plattformar än Googles när de köper annonser på andra webbplatser än Googles. Detta har varit en trend i mer än 10 år, under vilken nätverksintäkterna har minskat till 13% av de totala annonsintäkterna från nästan 23%.

Vi höjer Alphabet-aktiens uppskattade verkliga värde

Vi har ökat våra intäktsprognoser för Alphabet eftersom den accelererande tillväxten i molnintäkter, ytterligare intäktsgenerering från YouTube och den fortsatta stabila tillväxten inom sök sannolikt mer än väl kommer att kompensera för effekterna av sjunkande intäkter inom nätverkssegmentet. Dessutom har vi ökat våra marginalantaganden fram till 2028, med tanke på molnsegmentets marginalökning och framgången med företagets övergripande kostnadskontroll och effektivitetsarbete. Våra modelljusteringar resulterar i en uppskattning av verkligt värde på 171 dollar, upp från 161 dollar.

Alphabet rapporterade totala intäkter för fjärde kvartalet på 86.3 miljarder dollar, en ökning med mer än 13% från förra året. Tillväxten inom sök (13%) och YouTube-annonsering (16%) kompenserade mer än 2% nedgången i nätverksintäkter. Molntillväxten ökade jämfört med föregående år till 26% från 22,5% under föregående kvartal, eftersom antalet molnkunder och användningen per kund ökade. Stark abonnenttillväxt för YouTube Premium, YouTube TV, YouTube Music och Google One bidrog till den 23%-iga tillväxten i Googles övriga tjänsteintäkter.

Rörelsemarginalen ökade med mer än 350 punkter från samma kvartal förra året till 27,5%, vilket resulterade i ett rörelseresultat på 23,7 miljarder dollar.

Morningstarbetyg för Alphabet

• Fair Value Estimate: $171.00;
• Current Price: $151.46;
• Morningstar Rating: 3 stars;
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide;
• Morningstar Uncertainty Rating: High.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A159,13 USD0,55Rating

About Author

Ali Mogharabi  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar