Magnifika 7-rapporter: såhär gick det för amerikanska teknikjättarna

Nvidias fantastiska rapport förra veckan avslutade resultatsäsongen för de största amerikanska teknikföretagen. Här är vad vår analytiker tyckte om rapporterna från Tesla, Meta, Alphabet, Amazon, Apple, Nvidia och Microsoft

Sunniva Kolostyak 2024-02-26 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn

 Meta platforms

Det har varit ett enormt kvartal för investerare som har äger någon, eller alla, Magnifika sju-aktierna. Förra veckan redovisade Nvidia (NVDA) skyhöga vinster, som skickade aktiekursen upp 15% vid när den amerikanska börsen öppnade. Företaget var det sista som rapporterade och avslutade vinstsäsongen för den populära gruppen av teknikaktier, och det Nvidias rapport togs emot med öppna armar efter viss besvikelse från investerarna kring de andra sex.

De magnifika sju aktierna inkluderar: Tesla (TSLA), Meta (META), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Microsoft (MSFT) och Nvidia (NVDA).

Tesla var det första (TSLA) bolaget som släppte sin rapport, och vår analytiker Seth Goldstein förklarade orsakerna bakom rädslan för avmattning och hur det kan påverka företagets kort- och långsiktiga vinster. Han rekommenderade att vänta på att aktien skulle erbjuda en solid säkerhetsmarginal innan han övervägde en ingångspunkt.

Men hur gick det för resterande? Investerarna var definitivt mer entusiastiska över vissa än andra. Här är vad våra analytiker tycker, och vilka företag som levde upp till förväntningarna.

Aktiekursen för de rapporterande "Magnifika 5" senaste året

Nvidias rapport - Cloud Computing, AI, höjt uppskattat verkligt värde

Morningstarbetyg för Nvidia 

• Fair Value Estimate: $730.00 
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide 
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High 

Förra veckan tog Nvidia (NVDA) marknaden med storm igen och rapporterade ytterligare ett kvartal med enastående intäkter och resultat. Nvidias totala intäkter under januarikvartalet uppgick till 22,1 miljarder dollar, en ökning med 22% jämfört med föregående kvartal, en ökning med 265% jämfört med föregående år och över förväntningarna på 20 miljarder dollar. Datacenterintäkterna på 18,4 miljarder dollar ökade också med 27% sekventiellt när fler grafikprocessorförpackningar kom online och ökade med 409% jämfört med året innan och översteg de 15,0 miljarder dollar som Nvidia tjänade i DC-segmentet hela förra året.

Morningstars analytiker är övertygade om att Nvidia kommer att dominera andra cloud computing-företag i tävlingen om att tillgodose efterfrågan på AI-utbildning och inferens. Morningstar förväntar sig en sund tillväxt för Nvidias intäkter från datacenter efter 2024, eftersom Nvidias Cuda-mjukvara bör bidra till en stark kundlojalitet för befintliga AI-modeller och arbetsbelastningar.

Meta Platforms rapport

Morningstarbetyg för Meta

På torsdagen när marknaderna stängde i USA släppte tre av de största företagen sina resultatrapporter för fjärde kvartalet, och en av höjdpunkterna var Meta (META). Ägaren av Facebook, Instagram och WhatsApp har infört en utdelning för första gången tillsammans med återköp av aktier, vilket vår analytiker Ali Mogharabi berömmer. De totala intäkterna för fjärde kvartalet på 40 miljarder dollar ökade med 25% jämfört med förra året, drivet av både annonsintäkter (upp 24%) och reality labs (upp 54%), vilket hjälptes av stark semesterförsäljning av Quest 2 och Quest 3. Rörelsemarginalen ökade till 41% från 20% förra året.

Aktien har hittills stigit med drygt 1% i förhandeln - men aktiekursen ligger strax under vår höjda uppskattning av verkligt värde på 394 dollar per aktie. Aktiekursen förväntas stiga ytterligare när marknaden öppnar.

Efter att ha granskat resultaten är Morningstar mer optimistisk om Metas vinstmarginalexpansion och höjer det uppskattade verkliga värdet för aktier till 400 dollar från 322 dollar. Mogharabi anser dock att aktien fortfarande är övervärderad.

"Metas annonstillväxt kan gynnas 2024 av enklare jämförelser och politiska annonsutgifter, men vi förutser en avmattning 2025-28 när den ekonomiska tillväxten avtar. De traditionella drivkrafterna för tillväxt av digitala annonsutgifter, såsom onlineanvändare och mobil expansion, är mindre inflytelserika. Innovationer som artificiell intelligens kan förbättra annonsernas effektivitet, men kommer enligt vår uppfattning inte att väsentligt påskynda utgiftstillväxten."

Amazons rapport

Morningstarbetyg för Amazon

Amazon (AMZN), som har en bred ekonomisk vallgrav, rapporterade starka resultat för fjärde kvartalet och erbjöd blandade utsikter i förhållande till Morningstars förväntningar, inklusive in-line intäkter och bättre lönsamhet. Lönsamheten var imponerande, med ett rörelseresultat på 13,2 miljarder dollar, jämfört med den övre delen av vägledningen på 12,0 miljarder dollar, vilket resulterade i en rörelsemarginal på 7,8%, jämfört med 1,8% för ett år sedan, och representerade det bästa fjärde kvartalet på minst ett decennium. Lönsamheten inom detaljhandeln var starkare än väntat och Morningstar ser en positiv utveckling på efterfrågesidan inom områden som Amazon Web Services och reklam. Men även om marginalerna var goda i alla segment anser Morningstars analytiker Dan Romanoff att det fortfarande finns utrymme för ytterligare förbättringar.

Resultatrapporten verkar ha tagits emot bra av investerare eftersom aktiekursen hoppade 2.6% i den amerikanska förhandeln.

Efter att ha tittat på Q4-siffrorna har Romanoff höjt uppskattningen av verkligt värde för Amazon till 185 dollar per aktie från 155 dollar. I förhållande till Morningstars modell drev onlinebutiker, tredjepartssäljartjänster, eller 3P, och reklam den stora majoriteten av uppsidan, vilket överensstämmer med det senaste kvartalet. Prenumerationstjänster låg före, AWS och övrigt låg i linje, och fysiska butiker låg något under Morningstars antaganden.

Apples rapport

Morningstarbetyg för Apple

Apple (AAPL) är det enda bolag som rapporterat denna vecka där våra analytiker bibehållit samma uppskattade verkliga värde för aktien. Enligt analytikern William Kerwin beror detta på en sänkning av den kortsiktiga intäktsprognosen balanserad med en höjd förväntan på lönsamhet. Intäkterna för decemberkvartalet ökade med 2% jämfört med året innan till 119.6 miljarder dollar. Tillväxten leddes av iPhone och Apples tjänster, en ökning med 6% respektive 11% jämfört med året innan. Företagets wearables-segment minskade med 11% jämfört med föregående år, sannolikt på grund av patentfrågor med Apples Watch-sortiment som tillfälligt tog den senaste produktlinjen från hyllorna under kvartalet.

Apple-aktierna backade cirka 3% efter rapporten, sannolikt på grund av svagare resultat i Kina och lägre iPhone-förväntningar, men Morningstar fortsätter att se aktien som övervärderad.

Motvinden i Kina är ett resultat av långvariga utbytescykler för personliga enheter och mer aggressiva inhemska alternativ, konstaterar Kerwin. Han säger också att Apples iPhone-intäkter och bruttomarginal för decemberkvartalet överträffade förväntningarna, men han tror fortfarande att iPhone kommer att se en mjukare adoptionscykel i år, och sänker därför prognosen för räkenskapsåret 2024 för iPhone-intäkter till en blygsam nedgång. Bruttomarginalen på 45,9% var dock imponerande och drevs av rekordhöga bruttomarginaler för både produkter och tjänster.

Microsofts rapport

Morningstarbetyg för Microsoft

Microsoft (MSFT) släppte sin rapport efter marknadernas stängning på tisdagen och kunde skryta med resultat som slog förväntningarna över hela linjen. Artificiell intelligens var återigen stjärnan i showen eftersom den enligt Microsoft bidrog med 600 baspunkter till tillväxten av sin molnverksamhet Azure - dubbelt så mycket som förra kvartalet. Under decemberkvartalet uppgick intäkterna till 62,0 miljarder dollar, en ökning med 18% jämfört med föregående år. Produktivitet och affärsprocesser ökade med 13%, intelligenta moln med 20% och mer personlig databehandling med 19%.

Trots detta föll företagets aktiekurs med ungefär en procentenhet under den första handelsdagen, eftersom investerarna hade hoppats på ännu bättre resultat.

Efter resultatet höjde Morningstars aktieanalytiker Dan Romanoff sitt uppskattade verkliga värde för aktien från 370 dollar till 420 dollar och fann utsikterna uppmuntrande: "Även om ledningen inte kommer att erkänna så mycket, fortsätter vi att se indikatorer på att efterfrågemiljön har förbättrats åtminstone blygsamt", säger han.

Morningstar har också höjt sina estimat för intäktstillväxt och marginal med ungefär en punkt vardera under de kommande fem åren. Trots denna höjning anser Romanoff fortfarande att aktien är rimligt värderad.

Läs mer om Dan Romanoffs analys av rapporten i denna artikel.

Alphabets rapport

Key Morningstar Metrics for Alphabet

Alphabet (GOOGL) annonserade också sitt Q4-resultat på tisdagen. Googles förälder rapporterade totala intäkter för fjärde kvartalet på 86.3 miljarder dollar, en ökning med mer än 13% från förra året. "Nätverkseffekten" var den stora vinnaren och drev kontinuerlig tillväxt på Google-sökning och YouTube under fjärde kvartalet. Och den ökande efterfrågan på artificiell intelligens påskyndade intäktstillväxten för molntjänster. Fortsatt svaghet i Googles reklamteknikverksamhet, eller Google-nätverket, pressade dock den totala reklamtillväxten lite.

Alphabets aktie sjönk med 5% i efterhandeln och föll 6% på marknaden.

Ali Mogharabi, Morningstars aktieanalytiker, säger att Morningstar har ökat intäktsprognoserna för Alphabet eftersom accelerationen i molnintäktstillväxten, ytterligare intäktsgenerering av YouTube och den fortsatta stadiga tillväxten i sök kommer sannolikt kompensera för effekterna av minskande nätverkssegmentintäkter. Modelljusteringar resulterar i en uppskattning av verkligt värde på 171 dollar, upp från 161 dollar.

Läs mer om Ali Mogharabis analys av rapporten i denna artikel.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A185,07 USD-0,27Rating
Amazon.com Inc194,49 USD-0,29Rating
Apple Inc230,54 USD1,31Rating
Meta Platforms Inc Class A498,87 USD-2,70Rating
Microsoft Corp453,55 USD-0,25Rating
NVIDIA Corp129,24 USD1,44Rating
Tesla Inc248,23 USD2,99Rating

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar