Varför tematiska investeringar fungerar

Tematiska investeringar kräver en gnutta hopp om vår förmåga att förnya oss och lösa problem, så vad gör man när resultatet blir problemet?

Ollie Smith 2024-04-16 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Ollie Smith: Nu är det temavecka på Morningstar.co.uk. Så vem passar bättre i Morningstar-studion än Kenneth Lamont, vår senioranalytiker för passiva strategier, för att prata om några aktuella tematiska frågor. Kenneth, tack för att du kom. Först och främst, var har tematiska strategier gjort bra ifrån sig och var har de gjort dåligt ifrån sig? Vad är hett? Vad är inte hett?

Kenneth Lamont: Jag tror att innan vi går in på detaljer är det värt att formulera frågan på så sätt att det finns några allmänna drag som nästan alla passiva fonder har. Och en av dessa är att de tenderar att ha en tillväxtbias. Det är bara logiskt. Man försöker fånga upp någon form av framtida tillväxt. Så dessa fonder tenderar att göra bra ifrån sig som en kohort. De rör sig i takt med tillväxtaktier i allmänhet, vilket har gjort att de har presterat särskilt bra under perioder som återhämtningen efter covid-19. Det har verkligen slagit ut det ur parken. Jag menar, stora siffror. Men på samma sätt fick de några av de sämsta avkastningarna i den typ av tekniska räkenskaper som kom efteråt, ett par magra år för tematiken. Så med det i åtanke kommer det inte att överraska någon av dina tittare att det mest framgångsrika, temat med den högsta avkastningen 2023 var AI och big data. Det var året då AI blev pop, låt oss säga, på ett bra sätt. Det kommer inte att vara en överraskning för någon, men det är intressant. En av de fascinerande sakerna med tematik är att man verkligen kan se trender utspela sig i realtid, liksom framför en. Så AI var verkligen årets stora vinnare. Den stora förloraren kan överraska vissa människor. Detta var batteriteknik. Det här var en typ av batterilager som verkligen, verkligen led av den fallande efterfrågan från Kina och typ av överutbud av några av de viktigaste ingångarna till batteriteknik, såsom litium.

Smith: Okej. Och bara när det gäller risk, för jag tror att det är det slags optimistiska fallet å ena sidan för några riktigt spännande trender som spelar ut i realtid, som du säger. Vår förståelse av risk utvecklas också i realtid. Så vad behöver investerare veta om risken med att investera i teman just nu?

Lamont: Till att börja med är många, om inte alla, tematiska fonder riskfyllda genom sin utformning. De är utformade för att vara inriktade på mycket specifika risk- och avkastningsfaktorer. Det innebär att de ofta är mycket koncentrerade aktiekorgar och därför mycket volatila. Och varje investerare i tematiska fonder måste verkligen förstå detta innan de investerar. Jag talade till exempel precis om batteriteknik som verkligen drabbades förra året, men 2020 var det det bäst presterande temat som vi följer, med en avkastning på nästan 90 % det året, över 90 % det året är det temagenomsnitt som vi beräknar. Så det är uppenbart att dessa är mycket, mycket volatila, men det finns också specifika riskelement när det gäller teman som du måste ta hänsyn till utöver att bara titta på historisk volatilitet också. Och vi pratade om AI och en av de största riskerna för tillväxten av AI, lönsamheten för AI är faktiskt reglering och detta är något som inte har hänt och det är mycket svårt att verkligen prissätta felaktigt och ingen vet egentligen, men det är en slags buss som kommer genom tunneln i den andra riktningen och vi vet inte hur det kommer att bli. Så att titta bakåt kommer inte att berätta mycket för oss om hur det kommer att påverka AI: s framtida lönsamhet.

Smith: Så lite osäkerhet där. Bara snabbt och slutligen, jag menar, tror du att det här fortfarande är ett optimistiskt spel? Jag menar, jag tror att många människor skulle investera i teman eftersom de skulle vara glada över framtiden och i synnerhet lösningar på världens stora problem, men det finns vissa skäl att vara försiktig. På det hela taget, är du fortfarande optimist när det gäller teman eller är du lite mer avvägd än du var?

Lamont: Nej, jag tror faktiskt att de senaste åren, trots den dåliga utvecklingen för tematiska investeringar, faktiskt har validerat dem som en legitim lins genom vilken man kan se på investeringar. Om man tittar på vad som har drivit de globala marknaderna under de senaste 18 månaderna har det inte varit geografi eller sektor, utan AI, och det är ett tema. Och en av de riktigt positiva sakerna jag skulle vilja påstå är att vi har sett den tydliga tillväxten i samhället, entusiasmen för detta, och det har faktiskt spelat igenom i resultatet för de fonder som säger att de spårar det temat, vilket visar, vilket typ av validerar syftet med det temat. Så jag tror faktiskt, trots den dåliga utvecklingen, att detta faktiskt har varit ett par mycket positiva år för tematiska investeringar via fonder.

Smith: Visst, lite transparens kanske. Kenneth, tack så mycket. För mer information om tematiska investeringar, kolla in Morningstar.co.uk under hela veckan där vi kommer att publicera innehåll om tematiska investeringar tillsammans med våra andra europeiska webbplatser. Tills nästa gång, tack än en gång till Kenneth. Jag har varit Ollie Smith från Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar