Europas mest högavkastande utdelningsaktier

Här är kartan över de aktier som har den högsta direktavkastningen i Europa

Sunniva Kolostyak 2024-05-24 | 16:10 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

Europe map main

Vi har tagit fram kartan för att titta på högavkastande utdelningsmöjligheter i några av Europas största företag.

Läsarna kanske minns vår 2023-version av den här artikeln, men mycket har förändrats sedan dess. Förra gången skulle de flesta ha hållit med om att inflationen fortfarande var "hög". Nu har den dock kommit ner nära centralbankernas 2%-mål på flera håll i Europa. 

Kriget mot prisökningarna har alltså gjort framsteg, men det är inte det enda som har förändrats.

Den övergripande ekonomiska bilden över hela Europa verkar nu också något ljusare. Så sent som igår steg S&P Globals preliminära undersökning av inköpschefsindex till 52,3% för maj 2024, från 51,7 i april. I Sverige ser det också ljusare ut, med inflationssiffror som kommit ned och vi fick en första räntesänkning av Rikbanken i maj. 

Trots de uppenbara positiva effekterna är utdelningar fortfarande avgörande för privatinvesterarnas portföljer, och för aktieinvesterare är utdelningar fortfarande en stor del av bilden.

Under det senaste året har trenden varit en stabil utdelningstillväxt i hela Europa, nya utdelningar i USA (särskilt hos Facebook-ägaren Meta [Meta]) och, överlag, en fortsatt marsch för aktieåterköpsprogram när bolagsstyrelserna stärker sina aktiekurser genom att belöna investerarnas tålamod.

För att identifiera bolagen på kartan nedan över aktier med högst direktavkastning använde vi Morningstar Direct för att välja europeiska bolag som har betalat utdelning någon gång sedan början av 2022 och har en förväntad direktavkastning (formeln som används för att beräkna avkastningen är att dividera det årliga utdelningsbeloppet som betalas av ett företag per aktie med dess nuvarande aktiekurs).

I Euroområdet kan investerare förvänta sig höga direktavkastningar från en rad olika större och mindre bolag. Ett ord av försiktighet: detta är inte nödvändigtvis bra på lång sikt, eftersom smarta investerare kommer att leta efter hållbara inkomstkällor från företag med goda balansräkningar och övertygande ekonomiska vallgravar

Vilka europeiska Large-Cap-aktier har den högsta direktavkastningen

Om vi börjar men Sverige inkluderar listan över de storbolag med den högsta direktavkastningen SSAB (SSAB A), med 8%, och därefter Telia (TELIA) och Swedbank (SWED A)  med 7% I euroområdet leder Tyskland, Frankrike och Spanien avkastningsligan, med Deutsche EuroShop (DHRPY), Frankrikes Icade (ICAD) och Spaniens Enagas (ENG) som ger 24%, 17% respektive 15%.

 

Subscribe to Our Newsletters

Sign up Now

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar