Mest undervärderade aktierna i Norden september 2024

Av de 45 nordiska aktier som bevakas av Morningstar är 14 vara undervärderade, varav en aktie anses ha en uppsida på nästan 90%

Johanna Englundh 2024-09-25 | 10:05
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Av de drygt 1 790 aktier som bevakas globalt av Morningstars analytiker hör 45 hemma i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Morningstars analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

De fem mest undervärderade aktierna i Norden

  1. GN Store Nord GN
  2. Svenska Handelsbanken SHB A
  3. Nokia NOKIA
  4. Genmab GMAB
  5. Elekta EKTA B

Drygt en tredjedel av de nordiska bolagen är undervärderade

Majoriteten av de nordiska aktier som täcks av en Morningstar-analytiker har en P/FV under 1, men 20 aktier har en värdering på 1 eller strax över. De aktier med högst värdering just nu, och som alltså anses vara övervärderade, är Wartsila (1,45), Novo Nordisk (1,39), Alfa Laval (1,32) och Kongsberg Gruppen (1,24).

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier. Endast två av de nordiska aktierna får betyget "Low", Handelsbanken och Kone, medan Swedbank är den enda med betyget "Very High".

Om vi kollar på de aktier som för tillfället anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker kvalar 14 bolag in på listan:

På listan hittar vi sex svenska bolag, sex danska, ett finskt bolag och ett norskt. Fem av dessa bolag har fem stjärnor, och är således de mest undervärderade. Vi tar en närmare titt på de mest undervärderade bolagen nedan:

 

GN Store Nord GN

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Efter GN Store Nords senaste kvartalsrapport behöll Morningstars chef för aktieanalys i Europa, Alex Morozov, sin uppskattning av verkligt värde på 270 DKK. Även om resultatet på ytan var i linje med analytikerns prognos, skjöt ledningen fram återhämtningen i verksamheten mot slutet av året snarare än andra halvåret. Bolaget fortsätter att visa en gradvis förbättring av sin lönsamhet och finansiella hävstång. På nuvarande nivåer anser analytikern att aktien är undervärderad.

"GN:s hörselsegment utvecklades väl med en organisk tillväxt på 10% under kvartalet. Lanseringen av Nexia fortsätter att leverera starka resultat i alla geografiska områden, med USA som ett särskilt starkt område. Nexia gick in i den amerikanska Veterans Affairs-kanalen och har vunnit andelar i denna viktiga kanal. GN ser med tillförsikt på utvecklingen under andra halvåret trots att marknadsmiljön blivit mer utmanande på jämförelsesidan och även på grund av konkurrenternas nyligen genomförda lanseringar", skriver Alex Morozow i sin kommentar daterad 22 augusti. 

För tillfället anses aktien handlas till en rabatt på 41% jämfört med analytikerns uppskattning av verkligt värde. 

 

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

 

Att Handelsbanken är så undervärderad för tillfället beror enligt Morningstars analytiker Niklas Kammer delvis på bankens betydande exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, både gällande bostäder och kommersiella fastigheter.

”Den svenska fastighetsmarknaden anses vara en av de mest uppblåsta i Europa. Vi har nu sett Riksbankens första räntesänkning, vilket bör minska trycket på räntetäckningen, men riskerna är fortfarande förhöjda”, säger han i en kommentar, samtidigt som han tillägger att Handelsbankens rörelsekostnader har ökat jämfört med jämförbara banker. Med tanke på att Handelsbankens nya VD har satt operativ effektivitet som en av sina fokuspunkter, kom utvecklingen inte heller vid en lämplig tidpunkt för banken, menar han.

Utöver detta kan Handelsbankens affärsmodell skilja sig från konkurrenterna, både positivt och negativt. Han tror att marknaden har svårt att förstå de låga kreditförlusterna som Handelsbanken bokför i förhållande till konkurrenterna och skillnaden i operativ effektivitet skapar dessutom negativ uppmärksamhet kring banken.

”Allt detta sammantaget, och eftersom börsnoterade svenska banker har ganska likartade affärsmixer med begränsad exponering mot trading och investment banking, misstänker vi också att många investerare väljer att undervikta Handelsbanken och få exponering mot den svenska banksektorn via konkurrenter”, konstaterar han.

Analytikern tror att Handelsbanken kan tjäna en avkastning på materiellt eget kapital på cirka 11% i genomsnitt. I kombination med en av de sundaste balansräkningarna i någon europeisk bank och en stark utdelning anser Niklas Kammer att Handelsbanken bör handlas närmare sina konkurrenter om vi tittar på jämförande nyckeltal som pris i förhållande till bokfört värde.

Jämfört med nuvarande kurs på 106.70 kronor finns det en potentiell uppsida på 28% mot Niklas Kammers uppskattning av verkligt värde på 137 kronor.  

Nokia NOKIA

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

Nokias största verksamhet är att leverera utrustning och tjänster för radioaccessnät till telekomoperatörer för att bygga offentliga trådlösa nätverk. Nokia har förlorat en del marknadsandelar till Ericsson under de senaste åren, men bör ändå gynnas av en fortsatt 5G-uppgraderingscykel, menar Morningstars seniora analytiker Matthew Dolgin. 

"Bolaget gynnas också av att utrustning från Huawei och ZTE uttryckligen eller underförstått är utesluten från många marknader i väst, eftersom regeringar överväger att förbjuda de kinesiska leverantörerna. Dessutom köper operatörerna vanligtvis från flera olika leverantörer, så Ericssons styrka behöver inte nödvändigtvis komma på Nokias bekostnad", resonerar analytikern. 

Aktien handlas för tillfället till en rabatt på 30% jämfört med det uppskattade verkliga värdet på 5.50 euro per aktie. 

 

Genmab GMAB

Analytiker: Rachel Elfman

 

Genmab är inriktat på utveckling av monoklonala antikroppar och bispecifika antikroppar för behandling av cancer. Bolagets mest kända läkemedel, Darzalex (eller daratumumab), utvecklades i samarbete med Johnson & Johnson för behandling av multipelt myelom. Darzalex är nu etablerat i vården av multipelt myelom för flera behandlingslinjer, inklusive första linjens behandling. Dessutom används Darzalex ofta i kombinationsbehandlingar, vilket frigör ännu större marknadspotential. Genmab erhåller royalties på upp till 20% från J&J på Darzalex-försäljningen, plus milstolpar från bolagets partnerskap inom antikroppsplattformen.

"Bolaget är positionerat för att fortsätta utveckla sin pipeline inom onkologi och samtidigt behålla mer produktägande över tiden, i utbyte mot utvecklingsrisk och -kostnader. Under tiden bör Darzalex royalties fortsätta att ge ett stadigt kassaflöde, vilket kommer att hålla företaget finansiellt starkt", skriver Morningstars aktieanalytiker Rachel Elfman i sin senaste analys daterad 6 mars. 

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Strålterapibolaget Elektas resultat för det första kvartalet var inte imponerande, men det var en förbättring jämfört med föregående kvartals dåliga resultat, menar analytiker Alex Morozov. Orderingång och bruttomarginal förbättrades sekventiellt men var fortfarande under hans prognostiserade nivåer. 

Elekta tillhandahåller inte längre en regional uppdelning av order, men den totala orderboken växte med 10% i konstant valuta under kvartalet och den totala book/bill förbättrades till 1,1. Under kvartalet bokades en stor order från ett sjukhusnätverk i Mexiko (totalt värde 64 miljoner dollar). Justerat för denna order ser Americas-regionen ut att vara ungefär oförändrad, och Elekta låter inte särskilt positivt inställd till marknadsutvecklingen i USA. Kina fortsätter att vara en bromskloss och kommer sannolikt att förbli svagt under resten av året. På den positiva sidan växte intäkterna från services med 5% organiskt.

"Elekta fortsätter att kämpa med bruttomarginalen på grund av inflationstryck på kostnadssidan och prishöjningar som bara långsamt slår igenom på intäktssidan. Servicemarginalen förbättrades väsentligt och bolaget minskade sin kostnadsstruktur med 250 Mkr (årstakt). Detta är dock inte tillräckligt för att marginalen ska komma i närheten av bolagets mål på medellång sikt, som är 14% eller högre", förklarar Alex Morozow. 

Sett till dagens kurs på 67.10 kronor finns det en uppsida på drygt 89% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor.

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy här.

Håll dig uppdaterad med de senaste aktieanalyserna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B70,20 SEK0,14Rating
Genmab AS1 605,00 DKK0,06Rating
GN Store Nord AS140,20 DKK-2,64Rating
Nokia Oyj4,05 EUR-0,80Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A101,70 SEK-0,25Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar