Viktiga slutsatser
- Börserna steg kraftigt på måndagen efter att USA och Kina nått en tillfällig överenskommelse om tullar.
- Enligt strateger finns det visserligen anledning till optimism, men tullarna är fortfarande högre än de var i början av året.
- Det finns tidiga tecken på att tullarna redan har dämpat den ekonomiska tillväxten.
- Börserna kan falla mer om förhandlingarna inte går smidigt.
En tillfällig tullfred mellan USA och Kina fick aktiemarknaderna att skjuta i höjden på måndagen. Strateger menar dock att tullarna, som fortfarande är högre än i början av året, fortfarande utgör ett hot mot tillväxten. Samtidigt innebär den osäkra vägen till ett varaktigt avtal att mer marknadsvolatilitet kan vara på horisonten.
Efter samtal i Schweiz under helgen nådde de två länderna en överenskommelse som innebär att de amerikanska tullarna på kinesiska varor sänks till 30% och de kinesiska tullarna på amerikanska varor till 10%. Förra veckan hotade en amerikansk tull på 145% på kinesiska varor och en kinesisk tull på 125% på amerikanska varor att stoppa handeln mellan de två ekonomiska stormakterna.
“Värmen har skruvats ned rejält, åtminstone under de kommande 90 dagarna”, skrev Jennifer Lee, seniorekonom på BMO Capital Markets, i ett kundbrev på måndagen. “De branta tullarna hade redan börjat påverka den ekonomiska aktiviteten negativt, så det ligger i allas intresse att prata ut om detta.”
De minskade tullarna överraskade marknaderna, och Morningstars US Market Index steg med 3,3% på måndagen. “Att båda länderna sänkte sina tullar är mer än vad vi hade förväntat oss”, säger Paul Christopher, chef för global investeringsstrategi vid Wells Fargo Investment Institute. Han karaktäriserar måndagens marknadsrörelse som ett lättnadsrally.
Riskerna med tullar är fortsatt i fokus
Men även om marknaderna firar, säger strateger att det är för tidigt att lägga tullproblemen i backspegeln. För det första kan en 30-procentig tull på kinesiska varor fortfarande ha en meningsfull inverkan på global handel och tillväxt. Det motsvarar den tull på 20% som Trump införde i februari plus den allmänna tull på 10% som tillkommer, förklarar Christopher. “Det är fortfarande en högre tull än vad vi hade i början av året”, säger han.
“Marknaderna blir väldigt upphetsade för tidigt”, säger Michael Field, Morningstars chefsstrateg för de europeiska marknaderna. “Avtalet mellan USA och Kina innehåller importskatter på 30% på kinesiska varor, vilket fortfarande kan stävja handelsflödet.”
I ett tal på måndagen sade Federal Reserves guvernör Adriana Kugler att även sänkta tullar kan tynga den ekonomiska tillväxten. “Handelspolitiken utvecklas och kommer sannolikt att fortsätta att förändras”, sade hon i ett förskrivet anförande. “Ändå verkar det sannolikt att de kommer att generera betydande ekonomiska effekter även om tullarna håller sig nära de för närvarande tillkännagivna nivåerna, och osäkerheten i samband med dessa tullar har redan genererat effekter på ekonomin genom frontloading, sentiment och förväntningar.”
Och så finns det utsikter till svåra förhandlingar under de kommande veckorna. “Det här är en nedtrappning, inte ett handelsavtal”, skriver Jeff Buchbinder, chefsaktiestrateg på LPL Financial. “Mer arbete återstår att göra. En paus är inte permanent.”
Christopher tror att avtal som lämnar betydande tullar på plats kommer att bromsa ekonomin ytterligare. “Så ja, lättnadsrally i dag”, säger han. “Men hur länge varar det?”
Lee tillägger: “Företag på alla sidor står fortfarande inför högre kostnader än i början av året, och det finns fortfarande en rädsla för att tullarna kan komma att höjas igen om samtalen bryter samman.”
Slutsatsen för investerare
Marknadssentimentet har förbättrats dramatiskt under den senaste månaden och aktiemarknaden har återhämtat alla förluster som de ådrog sig i kölvattnet av tullbeskedet den 2 april, och lite till.
Men fler svängningar på aktiemarknaden kan vara att vänta, särskilt om handelsförhandlingarna visar sig vara besvärliga. “Det kommer att bli svårt att få till stånd ett hållbart avtal mellan USA och Kina, vilket kan leda till ytterligare volatilitet”, skriver Ulrike Hoffmann-Burchardi, Chief Investment Officer för globala aktier på UBS Global Wealth Management. Hon tillägger att det kommer att finnas möjligheter för investerare som kan se bortom volatiliteten och investera selektivt. Hon ser fortfarande amerikanska aktier som attraktiva.
Dave Sekera, Morningstars chefsstrateg för den amerikanska marknaden, påpekar att aktierna nu handlas strax under Morningstars bedömning av marknadens verkliga värde. Det innebär att det finns mindre utrymme att återhämta sig om vägen framåt visar sig vara ojämn. “Vid denna tidpunkt ger marknaden inte längre någon säkerhetsmarginal om handelsförhandlingarna skulle bryta samman, kräva mer tid än vad 90-dagarsfristen ger, eller om de slutgiltiga handelsvillkoren är så restriktiva att de försämrar den ekonomiska aktiviteten och leder till en bred vinstnedgång”, säger han.
Ett lättnadsrally som detta (även om det är flyktigt) kan också ge investerarna möjlighet att ombalansera. Christopher råder investerare att fundera över om de har avvikit från sina långsiktiga allokeringar. “Finns det något som du hade velat sälja, eller skulle ha velat sälja redan i slutet av januari, om du hade vetat att tullarna skulle bli så här höga?” Han föreslår att man minskar innehaven i småbolag samt utvecklade marknader och tillväxtmarknader, som han förväntar sig kommer att underprestera under året. “Vi tror att de dåliga ekonomiska nyheterna för den internationella marknaden bara har börjat”, säger han, i takt med att tullarna börjar påverka fabriksproduktionen i Kina och Europa.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.