Vilka aktier fick höjda osäkerhetsbetyg på grund av oro för tullar?

Effekten av Trumps tullar har avsevärt fördunklat utsikterna för dussintals aktier.

2025-05-14 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration i collagestil av ett cirkeldiagram med segment som innehåller fotografier av containrar på fartyg, industriell utrustning och människor vid ett övergångsställe.

De tullar som president Donald Trump har infört har skapat en hög grad av osäkerhet kring utsikterna för finansmarknaderna och ekonomin - och för många företag, deras vinster. Denna osäkerhet har lett till att ett antal bolag har dragit tillbaka sina vinstprognoser för 2025. Inom Morningstar kan effekterna ses i det stora antalet ökningar av aktiernas osäkerhetsbetyg, eller Uncertainty Ratings.

Vid sidan av uppskattat verkligt värde är Morningstars osäkerhetsbetyg - som sträcker sig från låg till extrem - avgörande för att fastställa stjärnbetyg för aktier. Aktier med högre osäkerhetsbetyg kräver en större säkerhetsmarginal för att röra sig mellan övervärderade, rättvist värderade och undervärderade territorium.

Hittills i år har Morningstars analytiker höjt osäkerhetsbetygen för 74 aktier. På helårsbasis skulle summan för 2025 hittills ligga efter flera andra senaste år. Dessa betygsändringar görs dock i en särskilt snabb takt, i nivå med pandemiåret 2020. Mellan den 2 april, då Trump gjorde sitt tullbesked, och den 7 maj höjde Morningstars analytiker osäkerhetsbetygen för 53 aktier, vilket kan jämföras med 50 under samma period 2020, 16 2023 och tre 2021.

Osäkerhet drabbar aktier i bil-, flyg- och halvfabrikat

Även om tullarna så småningom kan slå igenom i stora delar av den globala ekonomin är den kortsiktiga effekten mer koncentrerad till sektorer och branscher som är starkt beroende av import till USA eller som är mest känsliga för eventuella tillbakagångar i konsumtionen.

Detta har återspeglats i de typer av företag där höjningarna av osäkerhetsindex har varit koncentrerade. Av de 53 aktierna var 10 teknikbolag (främst inom halvledarindustrin) och 17 var inom finansiella tjänster, inklusive 14 japanska banker. “Även om de landspecifika tullsatserna som ska träda i kraft senare i veckan justeras antingen före eller efter ikraftträdandet tror vi att osäkerheten för asiatiska banker och försäkringsbolag kommer att förbli betydligt större jämfört med perioden före Trumps tillkännagivande”, skrev Michael Makdad, senior aktieanalytiker på Morningstar, den 7 april.

Det är värt att notera att 17 av höjningarna ledde till att aktierna fick betyget Mycket hög eller Extrem. Om man går ner till de aktier som fick sin osäkerhetsgrad höjd till mycket hög blir tullarnas inverkan tydligare: Tre är biltillverkare, fyra är flygbolag och fyra är halvledaraktier.

Hur fungerar Morningstars osäkerhetsbetyg?

Osäkerhetsbetyget spelar en avgörande roll i beräkningarna bakom Morningstars stjärnbetyg, som anger om en aktie är undervärderad, rättvist värderad eller övervärderad.

Morningstars aktieanalytiker uppskattar verkligt värde för de aktier de bevakar. Detta kan ses som “basfallet” för vad en aktie är värd. Uppskattningen representerar dock bara ett potentiellt utfall. Vissa företag har mer stabilitet och förutsägbarhet i sina kassaflöden än andra, och de har en mindre spridning av potentiella utfall, och vice versa. Kassaflöden är en nyckelvariabel i uppskattningar av verkligt värde.

För en investerare som bedömer om en aktie är billig eller dyr jämfört med det uppskattade verkliga värdet, kan en justering för osäkerhetsintervallet hjälpa till att avgöra hur stor säkerhetsmarginal som är motiverad runt uppskattningen. En aktie med en högre grad av osäkerhet skulle motivera en högre säkerhetsmarginal innan köp, medan ett företag med mindre osäkerhet om framtida kassaflöden kan vara tilltalande med en mindre säkerhetsmarginal.

Samtidigt tar ett stjärnbetyg hänsyn till en akties aktuella pris, uppskattat verkligt värde och osäkerhet. På så sätt är det ett riskjusterat mått på en akties attraktivitet.

Morningstars analytiker tilldelar företagen ett av fem osäkerhetsbetyg: Låg, medel, hög, mycket hög eller extrem. Det baseras på faktorer som operativ och finansiell hävstång, regleringsrisker, ekonomisk känslighet, produktkoncentration, prissättningskraft och exponering för miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsrelaterade risker.

Tullar och osäkerhetsbetyg

Osäkerhetsbetygen justeras i allmänhet när betydande förändringar påverkar ett företags framtidsutsikter, till exempel externa makroekonomiska eller regulatoriska förändringar eller intern utveckling.

När president Trump slog investerarna med häpnad med sina aggressiva tullhöjningar mot dussintals länder skakade aktiemarknaden. Analytiker pekade på den ökade osäkerheten som en viktig orsak till nedgångarna. Till och med en månad efter att Trump gjorde en 90-dagars paus i de flesta tullhöjningar är det fortfarande mycket oklart vilka nivåer som slutligen kommer att vara på plats.

För vissa aktier - och i vissa fall nästan hela branscher, till exempel biltillverkare och flygbolag - har tullarnas dominoeffekt gjort det otroligt svårt att förutse affärsutsikterna på kort och medellång sikt. “Du började med din ursprungliga spridning av utfall som inte tog hänsyn till de nuvarande tullarna. Efter den 2 april blev utfallsrummet mycket större, särskilt på nedsidan, så osäkerheten har ökat”, förklarar Eric Compton, chef för aktieanalys, teknik, på Morningstar. “Det finns direkta effekter - prissättningen kan förändras väsentligt på grund av tullarna - och indirekta effekter - det totala ekonomiska utfallet blev också mindre säkert”, säger han.

Vilka aktier såg tulldrivna osäkerhetsbetygsändringar?

Här är en närmare titt på ett urval av aktier där Morningstars analytiker nämnde tullar när de höjde sina osäkerhetsbetyg, med utdrag ur analytikernas kommentarer.

Advanced Micro Devices AMD


"Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 120 USD för AMD med smal vallgrav men höjer vårt osäkerhetsbetyg till mycket högt från högt på grund av tullar och geopolitiska problem ... Inom AI GPU:er kommer restriktioner för leveranser till Kina att vara en motvind, men AMD:s möjligheter utanför Kina verkar lovande."

American Airlines AAL


Delta Air Lines DAL


Southwest Airlines LUV


United Airlines Holdings UAL


“Aktier i amerikanska flygbolag har under de senaste sessionerna påverkats av ökad oro bland investerare för att tullar kan utlösa en världsomspännande recession, eller ännu värre. Flygbolagens vinster är fortsatt sårbara för svag efterfrågan, och vi har sett över våra osäkerhetsbetyg för amerikanska flygbolag under täckning.

“Flygbolagsaktier tenderar att uppvisa en volatilitet och känslighet för rörelser på aktiemarknaden som är högre än genomsnittet. I grund och botten kan små förändringar i flygbolagens operativa resultat få stora effekter på deras resultat.

“Trots en 90-dagars fördröjning av de flesta av de tullar som president Donald Trump tillkännagav den 2 april är sannolikheten för ekonomiska störningar och en recession högre än tidigare, även om tidpunkten är osäker.

“Vi har höjt Morningstars osäkerhetsbetyg för flygbolagen Delta, United, American och Southwest från högt till mycket högt för att ta hänsyn till en större spridning av sannolika utfall på kort till medellång sikt. Inget av dessa flygbolag har en ekonomisk vallgrav och vart och ett är mycket sårbart för makroekonomiska förändringar.”

Celanese CE


“Vi höjde Morningstars osäkerhetsbetyg till Very High från High. Betygsändringen drivs av vår uppfattning att kemikalieproducenter kan se ett bredare spektrum av resultat på grund av tullrelaterad osäkerhet och Celaneses höga skuldnivåer och mer cykliska slutmarknader.

“När det gäller tullar ser vi en liten direkt påverkan på Celanese. Ledningen uppskattade att den direkta påverkan skulle vara mindre än 1% av försäljningen per år eftersom Celanese i allmänhet tillverkar de flesta av sina produkter som säljs i USA på hemmaplan och tillverkar de flesta av sina produkter som säljs i Kina utanför USA.

“Vi ser dock en större sekundär påverkan på Celanese. Med en högre exponering mot slutmarknaden för bilindustrin jämfört med sina konkurrenter kan Celanese påverkas oproportionerligt av tullar på bilar och bildelar, vilket leder till minskade volymer.”

Dentsply Sirona XRAY


“Vi sänker vårt uppskattade verkliga värde för Dentsply Sirona utan vallgrav till 20,50 USD per aktie från 22 USD och höjer vårt osäkerhetsbetyg till Mycket högt från Högt mot bakgrund av den makroekonomiska osäkerheten på kort sikt och den sannolika vinst- och marginalmotvinden till följd av tullar. Tullsituationen förblir flytande och dynamisk och osäkerheten i dentalbranschen är fortsatt hög.

“Vår nya värdering bygger på två uppdaterade antaganden... Den osäkra makromiljön på kort sikt drog ned vår BNP-prognos och pressade upp vår inflationsprognos för året. Lägg därtill att konsumentförtroendet i USA fortsätter att sjunka och vi tror att patienttrafiken sannolikt kommer att förbli pressad.

“Vi sänkte våra marginalantaganden med ett lågt ensiffrigt procenttal eftersom tullar sannolikt kommer att öka kostnaderna. Dentsply har ett brett tillverkningsavtryck och står inför betydande exponering för tullar; artiklar i segmenten CTS, EDS och Wellspect importeras mestadels från EU och står från och med den 17 april inför 10% tullar, och vissa ortodontiska produkter tillverkas i Mexiko och står inför 25% tullar. Och med tanke på att USA utgör mer än en tredjedel av Dentsplys totala intäkter, anser vi att det är troligt att vinster och marginaler kommer att se en viss motvind på kort sikt. Vi bedömer nu att justerad vinst per aktie kommer att landa runt 1,80 USD, vilket är den nedre delen av det tidigare guidade intervallet.”

First Solar FSLR


“Tullarna förväntas påverka tillverkare i hela vår täckningslista, inklusive artiklar som solpaneler och elektrisk utrustning.

“När det gäller solenergi har branschen gjort betydande framsteg med att flytta tillverkningen till USA till följd av Inflation Reduction Act, men importen av exempelvis solpaneler kvarstår, särskilt för den del av värdekedjan som ligger uppströms (solceller).

“För elektrisk utrustning är industrin relativt sett mer USA-centrerad, med mycket icke-amerikansk kapacitet i Kanada och Mexiko. Kanada och Mexiko har (än så länge) undantagits från landsspecifika tullar genom avtalet mellan USA, Mexiko och Kanada.”

Mercedes-Benz Group AG MBG


“Vi sänker vårt uppskattade verkliga värde till 90 EUR per aktie från 106 EUR och höjer vårt osäkerhetsbetyg till Mycket högt från Högt för Mercedes utan vallgrav, för att ta hänsyn till effekterna av amerikanska tullar och våra långsiktiga utsikter för lägre volymer i Kina för de europeiska biltillverkarna.

“Vi viktar fyra tariffscenarier lika: 25%-tariffen förblir på plats till slutet av 2025, till slutet av 2026, från 2026 till slutet av Trumps nuvarande mandatperiod och på obestämd tid. Detta minskar uppskattningen av verkligt värde med cirka 10%. Den resulterande rörelsemarginalen för 2025 är i linje med de marginaler efter tarifferna som ledningen har meddelat.”

Qorvo QRVO


“Vi sänker vårt uppskattade verkliga värde för Qorvo utan vallgrav till 80 USD från 85 USD, samtidigt som vi höjer vårt osäkerhetsbetyg till mycket högt från högt på grund av ökad tullosäkerhet. Aktierna verkar fortfarande något undervärderade eftersom vi tror att tullriskerna för Qorvo kan vara överdrivna.

“Vi sänker vår genomsnittliga årliga intäktstillväxt fram till räkenskapsåret 2029 till 2% från 4% efter att ha beaktat ytterligare ett sämre år under räkenskapsåret 2026 och potentiell motvind från tullar. Vi är mindre optimistiska om tillväxten i mitten av cykeln i Qorvo’s konnektivitets- och analoga verksamheter.”

Stellantis STLAM


“Vi har sänkt Stellantis estimat för verkligt värde med 26% till 14 EUR och höjt Morningstars osäkerhetsbetyg till Very High från High. Effekten av amerikanska importtullar förklarar cirka 2 EUR per aktie av minskningen i vårt estimat av verkligt värde.

“Vi väger fyra tullscenarier lika: tullen på 25% kvarstår till slutet av 2025, slutet av 2026, från 2026 till slutet av president Donald Trumps nuvarande mandatperiod och på obestämd tid. Det första och sista scenariot resulterar i en minskning av vårt uppskattade verkliga värde med ensiffriga respektive höga procenttal.

“Trots nedjusteringarna fortsätter Stellantis att handlas med en kraftig rabatt. Med tanke på den ökade osäkerheten kring bolagets ledarskap, dess plan för att återhämta aktieförluster och hur det kommer att anpassa verksamheten som svar på tullar, tror vi att rabatten kommer att kvarstå på kort sikt.

“Vi förväntar oss en betydande nedgång i försäljningen av instrument i USA under 2025. Det potentiella stoppet i exporten från Europa och Mexiko till USA kan minska det globala kapacitetsutnyttjandet eller leda till ett överutbud. Båda kommer att påverka rörelsemarginalerna.”

STMicroelectronics STMPA


“Precis som Texas Instruments i USA räknar ST med sekventiell intäktstillväxt och vi är uppmuntrade av att båda företagen hittills ser minimala motvindar från tullar och få tecken på att den höga guidningen för det andra kvartalet är ett tecken på framtida restriktioner.

“ST:s intäkter från fordonsindustrin minskade med 39% jämfört med samma kvartal föregående år och var sämre än ledningens förväntningar, men de bör ligga i botten för året. Inte överraskande är ST försiktiga med bilproduktionen, särskilt inom elfordon, men lagerpåfyllning kan kompensera för eventuella tullvindar.

“Vi behåller vårt uppskattade verkliga värde på 32 USD för narrow-moat ST men höjer vårt osäkerhetsbetyg för verkligt värde till mycket högt på grund av tullar. Vi anser att aktien är undervärderad.”

Volkswagen Group VOW3


“Vi har sänkt vårt estimat för verkligt värde för Volkswagen till 172 EUR per aktie från 264 EUR och höjt vårt osäkerhetsbetyg till Mycket högt från Högt. VW:s andel av lokal produktion i USA är endast 24%, och det finns ingen lokal produktion av de mer värdefulla varumärkena Audi och Porsche.

“Vi viktar fyra tariffscenarier lika: tariffen på 25% kvarstår till slutet av 2025, till slutet av 2026, från 2026 till slutet av Donald Trumps nuvarande mandatperiod och på obestämd tid. Det första och sista scenariot minskar uppskattningen av verkligt värde med ett ensiffrigt tal respektive nära 30%.

“Trots nedrevideringarna fortsätter Volkswagen att handlas med en djup rabatt. Med tanke på den ökade osäkerheten kring hur företaget kommer att anpassa verksamheten som svar på tullar och andrahandseffekter på verksamheten globalt, tror vi att rabatten kommer att kvarstå på kort sikt.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar