Morgan Stanleys Lisa Shalett: Börsen återhämtar sig, men en annan tjurkörning är inte garanterad

Plus hur investerare bör anpassa sig.

Sarah Hansen 2025-05-15 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

Fotokollageillustration med en björn som går in i ett dimmoln med pilar som pekar uppåt och nedåt i bakgrunden.

Viktiga slutsatser

  • Aktiemarknaderna har återhämtat sina förluster sedan den 2 april, men Lisa Shalett på Morgan Stanley säger att tullrelaterade hinder kvarstår.
  • Hon tror att ett nytt år med blockbusteravkastning på aktiemarknaden är osannolikt.
  • Shalett råder investerare att använda sig av likaviktade produkter eller aktiv aktieplockning för att fånga upp idiosynkratiska vinster.

Aktiemarknaderna må stiga på förhoppningar om tullättnader, men Lisa Shalett, investeringschef för Morgan Stanleys Wealth Management-division, är inte övertygad om att kusten är klar.

Finansmarknaderna har gjort en dramatisk vändning under den senaste månaden och marknaden har återhämtat de tvåsiffriga förluster som den drabbades av i kölvattnet av president Donald Trumps tillkännagivande om tullar den 2 april. Nyfunnen optimism kring handelsavtal och solida vinster för första kvartalet har bidragit till att driva börserna högre.

För Shalett är det inte hela bilden. Hon tycker att marknaden kanske avfärdar oron för tullar för snabbt, och hon är fortfarande uppmärksam på riskerna. En ny uppgång i aktier är inte på något sätt garanterad. “Folk verkar se igenom allt som har med tullar att göra”, säger hon, samtidigt som de ser förbi tecken på en ekonomisk avmattning. “Alla är tillbaka för att köpa genAI-berättelsen. Jag tror bara inte att det kommer att vara så enkelt.”

Även om tullarna skulle sänkas till en allmän nivå på 10% skulle de enligt Shalett innebära en regressiv skatt på 300 miljarder dollar. “Ju mer du spenderar på att betala skatten, desto mindre pengar har du att spendera på allt annat”, förklarar hon, vilket innebär att den totala konsumtionen sjunker. “Den ekonomiska tillväxten går ner och inflationen går upp.”

Längre fram kan ett växande federalt underskott leda till högre långa räntor och sätta press på värderingarna av aktier. Och med en vinsttillväxt som sannolikt är mer dämpad på grund av tullarna, säger Shalett att ytterligare ett år med tvåsiffrig avkastning på börser förmodligen inte ligger i korten. “Du kommer inte att nå en all-time high i år, och det är mycket osannolikt att du faktiskt har något bättre än mycket låga ensiffriga vinster.”

Bull eller Bear Case?

Vissa marknadsaktörer verkar ha intagit ståndpunkten att den kortsiktiga tullsmärtan kommer att kompenseras av Trump-administrationens andra finanspolitiska prioriteringar under de kommande månaderna.

“Bullcaset vilar på idén att vi kommer att få en massivt stimulerande skattelagstiftning”, säger Shalett. “Skatteförslaget kommer att stödja kapitalinvesteringar, och nästa år återhämtar sig den amerikanska ekonomiska tillväxten och vi är på väg mot tävlingarna. Det är absolut möjligt, särskilt om det kombineras med en avreglering av finansmarknaden.”

Men Shalett tror att ett mer sannolikt scenario är att motverkande krafter är i spel. “Räntorna förblir höga eftersom man har ett skuld- och underskottsproblem”, säger hon. “Inflationen sjunker inte, så Fed sänker inte eftersom man har ett prissättningsproblem, som man har vidmakthållit genom tullar. Man fortsätter att ha en svag USD, vilket upprätthåller inflationstrycket.” Det finns också en förlust av goodwill mellan USA och resten av världen, vilket kan begränsa omfattningen av möjliga handelsavtal.

Shalett tillägger att de megacap-teknikbolag som har stått för lejonparten av aktiemarknadens avkastning under de senaste åren är särskilt sårbara för motvind från förändringar i det globala handelslandskapet. “50% av deras försäljning och intäkter kommer från länder utanför USA”, förklarar hon. Hypotetiskt sett är en global bojkott av ett av dessa företag “inte omöjlig att föreställa sig” och skulle kunna slå hårt mot hela den amerikanska marknaden.

“För varje handling finns det en reaktion”, säger hon. “Och jag tror inte att det är en enkelriktad ekvation.” Shalett karaktäriserar inte utsikterna som “helt baisseartade” och konstaterar att S&P 500-indexets nivåer runt 4.900 i mitten av april sannolikt var för låga. Men å andra sidan, säger hon, “är jag ganska säker på att 5 700 inte heller är rätt siffra.” S&P 500 nådde som högst över 6 100 i februari och pendlade kring 5 700 i mars och i dag.

Möjlighet för aktieplockare

I en sådan miljö menar Shalett att investerare är bättre betjänta av aktiv aktieplockning eller likaviktade instrument än av mer traditionella index. “Man måste verkligen göra hemläxan”, säger hon. “Man måste fråga sig själv: ‘Vilka företag kommer att gynnas av den här administrationens mycket specifika politik på ett idiosynkratiskt sätt? Vilka företag kommer att skyddas av hans tullstrategi?””

Hon tycker att vi redan ser vissa antydningar och pekar på ökningen av försvarsutgifterna i Trumps budgetförslag. “Det är ett exempel på en bransch som sannolikt kommer att gynnas.” Läkemedel, å andra sidan, kommer sannolikt att få en mycket högre skattebörda tack vare nya tullar.

Shalett säger att hon letar efter företag som är bäst positionerade för att klara av politiska förändringar under de kommande månaderna. Det innebär mer stabila återkommande intäktsmodeller snarare än cykliska, god prissättning, oproportionerligt inhemsk verksamhet och låg skuldsättning. Detta kommer att vara särskilt viktigt om räntorna förblir höga. “Man måste gå igenom bolag för bolag, bransch för bransch, och välja aktier för att se vilka som befinner sig på rätt sida av det här”, säger hon.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar