Bland de tio populäraste fonderna i PPM i april var det återigen röda siffror över hela linjen. Störst nedgång kom från globalfonderna, medan Sverigefonderna hade mer blygsamma tapp. Swedbank Robur Technology är fortsatt den fond som backat mest i år och är efter den negativa utvecklingen i april nu ned 24% sedan årsskiftet. Det kommer dock efter en uppgång på hela 43% under 2024.
Fakta om PPM
- Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
- Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
- På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
- Fondtorgsnämnden är en relativt nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
- Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
- Det finns för tillfället 425 fonder på fondtorget i PPM
- Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 23,4% 2024
De populäraste fonderna i PPM
Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa.
Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling i tabellen beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årskullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utvecklingen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden.
Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet. Fonden backade 3% i april och är ned 14% sedan årsskiftet.
Återhämtning i slutet på månaden inte tillräckligt för att radera förluster
Börsturbulensen intensifierades i april efter att USA:s president Donald Trump annonserade handelstullar mot omvärlden i början på månaden. Storbolagsindex OMXS30 stängde ned 1,4%, men var som mest ned över 12% under månaden. Morningstars Sverigeindex stängde samtidigt 0,8% lägre medan det globala indexet Morningstar Global Markets Index föll 3,0% räknat i svenska kronor. Återhämtningen kom efter att Trump meddelade om en tullpaus på 90 dagar.
Globalfonder tog plats som de största förlorarna bland de tio populäraste PPM-fonderna i april, med tapp på 3% vardera för AP7 Aktiefond, AMF Aktiefond Världen och Swedbank Robur Access Global.
Bland AMF Aktiefond Världens 212 portföljinnehav var det UnitedHealth UNH som stod för den största procentuella nedgången (-24,6%), följt av Baker Hughes BKR (-22,7%) och Thule THULE (-22,2%). Bland portföljens vinnare noterades å andra sidan Medicover MCOV B efter en uppgång på 27,8% tätt följt av AddLife ALIF B som steg 26,3%. För Swedbank Robur Access Globals del intog Barry Callebaut BARN förlorarplatsen efter en nedgång på 34,6%, därefter noterades de fyra innehaven Global Payments GPN, Stanley Black & Decker SWK, Alexandria Real Estate ARE och UnitedHealth med nedgångar kring 25%,
Sverigefonderna klarade sig bättre under månaden, och samtliga stängde månaden med en nedgång på 1%. Den passivt förvaltade indexfonden Avanza Zero, vars mål är att ge andelsägarna en värdeutveckling i linje med utvecklingen för SIX30 Return Index, har dock klarat sig bäst sedan årsskiftet och är oförändrad.
Sedan årsskiftet har Saab SAAB B, som står för 4,2% av portföljen, rusat hela 92,1%. Men positiva bidrag noteras även från Tele2 TEL2 B, Handelsbanken SHB A och Telia TELIA. Bolag som däremot har drabbats av årets turbulens är Electrolux ELUX B, Evolution EVO och ABB ABBN, där Electrolux har den största procentuella nedgången på 34,7% men dock endast står för 0,29% av portföljen.
305 miljarder PPM-pengar försvann under börsturbulensen
Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.411 miljarder kronor vid slutet på april 2025, att jämföra med det netto tillförda kapitalet på 929 miljarder kronor. Det innebär att marknadsvärdet har minskat med 305 miljarder under marknadsturbulensen de senaste två månaderna, då samma siffra var 2.716 miljarder vid slutet av februari. Den kapitalviktad avkastningen, alltså den genomsnittliga årliga utvecklingen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto, har även minskat från 8,7% i februari till 7,9% i april.
Det tillförda kapitalet är pengar från den tillfälliga förvaltningen (inklusive ränta) samt återförda fondavgifter och arvsvinster. Från det tillförda kapitalet har det dragits av för pensionsutbetalningar, myndighetens avgift, samt överföringar till traditionell försäkring. Jämförelsen mellan marknadsvärde och tillfört kapital ger alltså inte en fullständig bild av utvecklingen av de inbetalda pensionsrätterna.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.