Sälj fondförsäkringen och sänk skatten

Jonas Lindmark 2003-02-13 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn
Anders Andersson berättar i Privata Affärer om en ny möjlighet till skatteplanering: genom att sälja en kapitalförsäkring som fallit i värde till någon annan i samma familj skapas ett skatteavdrag. Det är tillåtet enligt en dom i regeringsrätten från den 2 januari (3157-2002). Om fonderna gått med 100.000 kronor i förlust blir det en direkt skattelindring på 21 000 kr (30% x 70%) om de säljs. Det

är skillnaden mellan marknadsvärdet och vad man betalat som dras av som kapitalförlust på blankett K4. Enligt Privata Affärer är detta en lucka i lagen, som först nu upptäckts. Ingen har tidigare begärt att få detta prövat, men det har heller inte blivit riktigt aktuellt förrän efter de senaste årens börsnedgång. Försäljning sker genom att meddela försäkringsbolaget att överlåtelsen ägt rum och följa de praktiska anvisningar som försäkringsbolaget ger.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar