Oseriösa bolag vill ha 240.000 PPM-blanketter

Jonas Lindmark 2016-03-08 | 20:05
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsmyndigheten fortsätter kampen mot oseriösa fondsäljare som lurar privatpersoner att byta fonder inom PPM-systemet. Flera företag ringer upp PPM-sparare och försöker förmå dem att byta fonder genom att skicka myndighetens fondbytesblanketter, skriver SvD Näringsliv. Runt 240.000 blanketter har beställts av företag den senaste tiden, vilket har försenat Pensionsmyndighetens postgång och gjort det nödvändigt att tillfälligt stoppa möjligheten att beställa blanketter via internet.

Tricket som säljarna använder är att ringa till privatpersoner, i vissa fall få det att framstå som att de ringer från Pensionsmyndigheten, föreslå att de ska hjälpa till med fondbyten, samt skicka fondbytesblanketter och i vissa fall även en faktura.
"Det är inte kunden själv som har bestäl

lt fondbytesblanketten, utan det är förvaltningsbolaget som beställer. Vissa kunder får hem tio, tjugo blanketter i brevlådan" säger Monica Petersson på som har tagit del av flera kunders berättelser. Kunderna uppmanas att skriva på blanketten in blanco, det vill säga utan att ange vad som ska köpas eller säljas, och skicka den till bolaget.

Pensionsmyndigheten vill nu införa unika blanketter för varje fondbyte, för att försvåra för säljbolagen att använda detta trick, skriver Dagens Nyheter.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar