Låg andel indexfonder i svenska fond-i-fond

Jonas Lindmark 2018-12-03 | 15:19
Facebook Twitter LinkedIn

Majoriteten bland svenska förvaltare av fond-i-fond svarar att de har mindre än 20 procent passivt förvaltade fonder (indexfonder och ETF), enligt SPP:s undersökning Svenskt Fondexpertindex. En majoritet svarar att deras ägande får vara högst 20 procent av hela fondförmögenheten i en fond. Drygt två tredjedelar använder Morningstar och Bloomberg som källa, medan andra källor som Moneymate och Lipper är ovanliga.

Undersökningen baseras på intervjuer med ungefär 25 personer som påstås arbeta med att välja eller utvärdera fonder för förvaltning hos svenska banker, försäkringsbolag eller liknande företag. Intervjuerna gjordes av Laika på uppdrag av SPP från 28 oktober till 8 november. Det är hemligt vilka företag som deltagit.

[resultaten påverkas såklart av att särskilt s

torbankerna men även andra främst investerar i fonder inom samma koncern. SPP fokuserar i marknadsföringen av undersökningen på fondexperternas prognos för aktiemarknadernas utveckling i olika regioner, men ger ingen motivering till varför det skulle vara intressant att lyssna på förvaltare av fond-i-fond och liknande fondanalytiker när det finns renodlade globala aktieförvaltare som enbart fokuserar på aktiemarknaderna. Dessutom finns bara 10 fondföretag med fond-i-fond registrerade i Sverige som är globalfonder. Att bry sig om övriga, minst 15, fondexperters åsikter verkar tveksamt. -JL]

Läs mer: Svensk Fondexpertindex

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar