Räntesänkning bra för IT-fonder

Veckans oväntat stora räntesänkning i USA gynnar aktier i tillväxtbolag, vilket betyder att intresset ökar för IT-aktier. De senaste 3 månaderna har IT-fonder klarat nedgången bättre än snittet och den trenden stärks nu.

Jonas Lindmark 2007-09-19 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänkte i tisdags oväntat sina styrräntor med hela 0,50 procentenheter. Aktiemarknaderna världen över reagerade positivt, trots att orsaken till räntesänkningen är tydliga tecken på försvagning i USA:s ekonomi.

Vid det föregående Fed-mötet den 7 augusti var fokus fortfarande på att bekämpa den något för höga inflationen i USA och uttalandet efter det mötet påpekade att ”ekonomin ser ut att fortsätta expandera i lagom takt de närmaste kvartalen, med hjälp av stark tillväxt i sysselsättning och inkomster samt en stark global ekonomi.” Denna optimism är nu borta och istället varnade Fed i går för att ”åtstramningen på kreditmarknaden kan förvärra nedgången i bostadspriser och bromsa den ekonomiska tillväxten mer allmänt.”

v class="articleAD">

Lägre korta räntor har flera effekter på ekonomin. Den mest uppenbara är att det blir billigare att låna, vilket ger ökade investeringar och ökad konsumtion, som i sin tur ökar företagens efterfrågan och därmed gynnar den ekonomiska tillväxten. Men dessutom finns andra effekter, bland annat ökat intresse för att investera i aktier.

Lägre räntor gynnar IT-aktier

En sådan mindre uppenbar effekt är att intresset ökar extra mycket för aktier i börsbolag med hög förväntad framtida tillväxt hos försäljning och vinster. Det beror på att värdet hos tillväxtbolag till exempel inom IT till större del ligger långt in i framtiden, eftersom högre tillväxt betyder att en mindre del av framtida vinster kommer de närmaste åren. Och lägre räntor betyder att vinster långt in i framtiden blir mer värda i dag, eftersom de ”diskonteras” till nutid med en större omräkningsfaktor.

Dessutom finns andra argument för att IT-aktier i allmänhet borde klara sig bättre under en konjunkturnedgång. En stor del av de senaste årens börsuppgång har nämligen skett i andra branscher som energi, finans och konsumentvaror eftersom dessa företag tjänar mer på goda tider. IT-aktier har med undantag av år 2003 haft en svagare utveckling hela 2000-talet, men nu verkar det vara dags för en viss revansch. Under de senaste 3 månadernas börsnedgång har IT-fonderna klarat sig klart bättre än snittet bland aktiefonder och även räknat sedan årsskiftet fram till den 18 september har både globalfonder och Sverigefonder haft en sämre utveckling.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2007-09-19 och publicerades 27 september på Morningstar]
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar