Köptips till aktiva fondsparare

Vill du försöka hitta kortsiktiga vinnare, så försöker Morningstar ge sparare den kunskap de behöver för att nå sina mål. Här är en summering av köptips som passar människor som aktivt försöker förbättra sin avkastning.

Jonas Lindmark 2020-06-11 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

Den senaste uppdateringen av min egen PPM-portfölj beskrivs i "Jag hoppar av, bara räntor igen i min PPM-portfölj" där jag minskar från 40 till 0% aktiefonder. (2020-06-11)

Argument för att satsa i Latinamerika, som nedvärderats mycket mer än andra aktiemarknader, finns i ”Mycket större potential i Latinamerika”. Tanken är att försöka förbättra snittavkastningen genom att köpa billigt och sälja dyrt. Detta kräver mod att våga gå mot strömmen och öka sina investeringar när det media domineras av negativa nyheter, samt att ta hem vinster när optimismen i omgivningen är på topp. Exempel på en bransch som har nedvärderats under många år är energi. (2020-05-28)

För sparande med låg risk, där ett trist alternativ är vanligt bankkonto, har det coronakrisen under mars givit betydligt högre räntor hos företagsobligationer. Läs mer om detta i "Dags att köpa företagsobligationer". (2020-04-02)

För långsiktigt sparande är troligen den mest avgörande aspekten att hålla ned de årliga kostnaderna. En extra procent i avgifter varje år blir på lång sikt förödande. Under 2019 kom det för första gången internetsajter som ger rabatt på de ordinarie förvaltningsavgifterna, mer om detta i ”Äntligen är fonderna billigare via internet”.

För många sparare är det dock mer rationellt att ge fondförvaltaren stor frihet att ändra inriktning, vilket har bidragit till att göra globalfonder till den mest populära kategorin. Det finns olika sätt att försöka hitta det bästa alternativet, en analys görs i ”De 6 bästa globalfonderna”.

En mer allmän överblick av det som är värt att tänka på när du planerar och väljer ditt sparande finns i ”20 tips som ger dig bästa sparandet .

Mer specifika tips när det gäller premiepensionen hos Pensionsmyndigheten är samlade i ”10 uppdaterade PPM-tips”.

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar