Teslas aktiesplit förklarad

Aktiespliten, som precis ägt rum, kommer inte att påverka Morningstars syn på bolaget, som senior aktieanalytiker Seth Goldstein värderar till 760 dollar per aktie. 

Jakir Hossain 2022-08-26 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

neon dollar sign

Tesla (TSLA)-aktier kommer att delas för andra gången under de senaste två åren. Elfordonstillverkaren hade föreslagit en eventuell split sedan början av året, vilket godkändes av aktieägarna under bolagets årsstämma den 4 augusti 2022.

Aktierna ska delas på 3-för-1-basis, vilket innebär att investerare kommer att få ytterligare två aktier för var och en de redan äger. Bolagets senaste aktiesplit gjordes på 5-för-1-basis i augusti 2020.

Tesla aktiesplit ägde rum efter marknadens stängning den 24 augusti.

Uppdelningen kommer inte att påverka Morningstars syn på företaget, som senior aktieanalytiker Seth Goldstein värderar till 760 dollar per aktie. Efter uppdelningen kommer företagets uppskattning av verkligt värde att justeras till cirka 255 dollar per aktie för att ta hänsyn till ökningen av bolagets antal utestående aktier, enligt Goldstein.

Företagets Morningstar Economic Moat Rating på smalt, vilket betyder att det har en konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter, kommer inte heller att påverkas av spliten.

Teslas aktie kommer också att behålla ett Morningstar-betyg på 3 stjärnor efter uppdelningen, men med en liten premie på 14 % den 23 augusti, vilket fortfarande är inom ett intervall som Goldstein ser som rättvist värderat.

Bolagets aktier steg under de senaste veckorna på nyheterna om att en överenskommelse nåddes för att anta lagen om inflationsreduktion, som undertecknades i lag av president Joe Biden den 16 augusti.

"Tesla skulle kunna samarbeta med leverantörer för att stimulera utbyggnaden av bearbetningsanläggningar i USA, men detta skulle sannolikt ta år innan företaget kunde säkra tillräckligt med batterimaterial för att majoriteten av sina fordon skulle kvalificera sig", säger Goldstein.

Varför en aktiesplit kan vara en bra idé

Själva fenomenet med en aktiesplit är inte något ovanligt på de finansiella marknader, och är egentligen väldigt simpelt. En aktiesplit är helt enkelt ett verktyg ett bolag kan använda för att styra kurspriset på dess aktier. Om priset på en kurs upplevs vara för dyr kan det avskräcka investerare som då avstår från att köpa aktien, något som för bolaget kan vara ett problem.

Det som händer är att bolaget delar på de aktier de har. I en så kallad 1:2 split delas aktierna på hälften, priset sjunker med 50 procent och antalet aktier fördubblas. Detta sänker priset på alla aktier, men eftersom antalet ökar behåller du som ägare ditt innehav och förlorar inga pengar. Det omvända gäller också. Ett företag kan öka sin aktiekurs genom att utföra en så kallad omvänd aktiesplit. Då för man ihop flera aktier till en, istället för att dela på en till flera. 

Tesla är ett av flera teknik- och konsumentföretag som har bestämt sig för att dela upp sina aktier i år. Marknadsledarna Amazon.com (AMZN) och Alphabet (GOOG) (GOOGL) har redan delat upp sina aktier under de senaste månaderna. Cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks (PANW) kommer att dela upp sin aktie den 14 september på 3-för-1-basis.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A175,90 USD-0,28Rating
Alphabet Inc Class C177,40 USD-0,35Rating
Amazon.com Inc182,02 USD-0,07Rating
Palo Alto Networks Inc306,90 USD-0,36Rating
Tesla Inc176,19 USD-0,32Rating

About Author

Jakir Hossain  Data Journalist for Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar