Rockad bland bästa och sämsta fonderna i november

Efter att förra månaden befunnit sig i botten av avkastningslistan gjorde Asienfonder en stark comeback och levererade högst avkastning i Sverige. Sämre gick det för hedgefonder som under året återfunnits bland de bäst avkastande - nu fick de känna på förlorarlistan i stället. 

Johanna Englundh 2022-12-06 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

kina

Under november må vintervädret gjort sig ordentligt påmind, men på börsen var det desto ljusare. SIXRX stängde på plus 7,3% för november och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var även det upp 7%. Det globala indexet Morningstar Global steg drygt 4% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de drygt 800 svenskregistrerade fonderna i vår databas följde samma positiva trend och landade på +3,0%. 722 fonder redovisade en positiv avkastning och spannet mellan den bästa och sämsta fonden under månaden landade på 38,6%. 

Trots ett positivt börsklimat fortsatte november att bjuda på negativa makronyheter. Riksbanken valde att höja styrräntan till den högsta nivån på 14 år, svenska hushåll bör förbereda sig för 20% dyrare mat och fördubblad elkostnad för 2023, svenska bostadspriser fortsatte falla och ISK-skatten för 2023 blir rekordhög. Morningstar slog även fast i en analys att 2022 har varit den värsta för obligationsmarknaden någonsin. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som klarade sig bäst under november hittar vi en drös fonder med inriktning mot Asien: 

Asien gör comeback

Efter att ha befunnit sig bland de sämst avkastande fonderna i oktober tog Asienfonder en stark revansch under november. Framför allt är det den starka utvecklingen på den kinesiska börsen som ligger bakom. Kinafonder har haft det tufft under mer än ett års tid, men under november såg vi en tydlig förbättring. Detta trots att några av de största protesterna under 30 år ägde rum i landet. 

Rallyt följer månader av kamp både på börsen och i ekonomin, med aktier under press och dålig data som strömmat ut ur landet. Kina sköt i höjden under Covid-19 när tekniksektorn blomstrade och halvledare blev allas favoritinvestering. Men regeringen slog ner flera nyckelindustrier, inklusive teknik som drabbade stora namn som Alibaba (BABA) och Tencent (00700) hårt.

Ben Yearsley, chef för Shore Financial Planning, säger att marknaderna har kretsat kring ett eventuell mjukare tag av Covid-policyerna.

Han säger: "De stora nyheterna förra månaden kom utan tvekan från Kina. I början av månaden kom det dåliga nyheter på den ekonomiska fronten med en nedgång i både import och export (för första gången sedan maj 2020). Men de kinesiska börserna steg kraftigt efter antydningar om en uppmjukning av strikta covid-regler – även om lockdowns hände i fler städer kort därefter igen.”

På politisk nivå fick president Xi Jinping vid den senaste ombildningen av kommunistpartiets kongress sällskap av fler av sina egna allierade. Detta ökar vad som kallas "autokratierisk": när regeringsmakten koncentreras i händerna på ett fåtal.

Marknaderna förväntar sig en hård linje för noll-Covid-programmet, mindre förutsägbar framtida regeringspolitik och en större osäkerhet och risk. Autokratrisk kan – förutom att begränsa mänsklig frihet – strypa tillväxten, förlänga nedgångar på marknaden och utlösa kapitalflykt. I Kina är handelsrestriktioner och noll-Covid-policyer som stänger ned några av landets största fabriker andra exempel på risk för autokrati.

Brasilien och hedgefonder i botten

Efter flera månader med toppavkastning hamnar ett antal hedgefonder för första gången bland de sämst avkastande fonderna under en månadsgenomgång. Utöver dessa noteras även två fonder med inriktning mot Blockchain i listan. Månaden var minst sagt turbulent för kryptomarknaden som skakades av kryptorelaterade företag som kollapsade. 

Även Brasilienfonder återfinns bland de sämst presterande fonderna denna månad, något som också är en tydlig förändring mot tidigare under året. Realen har under året stärkts mot kronan, vilket adderat en starkare utveckling för fonderna som mäts i kronor, men industri och basmetaller är även sektorer som gett regionen stöd. 

Annat var det i november när presidentvalet i Brasilien orsakade stor turbulens på Bovespabörsen. Marknaden oroar sig för att den tillträdande presidenten Luiz Inácio Lula de Silva, ”Lula”, kommer att bedriva en expansiv finanspolitik som överstiger landets utgiftstak, vilket infördes 2016 i hopp om att få ned statsskulden. 

Kristoffer Eklund, som förvaltar Handelsbankens Brasilien- och Latinamerikafond sa i en kommentar till Privata affärer att han förväntar sig fortsatt turbulens under december och att osäkerheten hänger kvar in i det nya året. Men att det inte blir riktigt så illa som marknaden verkar befara. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alibaba Group Holding Ltd ADR74,03 USD0,00Rating
AuAg Silver Bullet A147,93 SEK0,96Rating
Brobacke Global Allokering A99,05 SEK0,09
Caprifol Nordiska Fonden805,08 SEK0,00Rating
Consensus Småbolag A180,96 SEK-0,08Rating
Elementa1 804,14 SEK0,00
Go Blockchain Fund A91,06 SEK0,34
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK)808,17 SEK-1,76Rating
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK96,23 SEK0,59Rating
Handelsbanken Kinafond261,59 SEK-2,29Rating
Handelsbanken Latinamerika Imp T A1 SEK347,40 SEK-0,21Rating
Lynx386,40 SEK-0,16
Lynx Dynamic164,29 SEK0,16
Länsförsäkringar Asienfond A193,02 SEK0,46Rating
Nordic Cross Bear37,68 SEK0,31
SEB Blockchain Economy Exposure B USD98,31 USD-0,22
SEB Östeuropafond0,93 SEK-0,09
Swedbank Robur Access Asien A309,15 SEK-2,15Rating
Swedbank Robur Global Emerging Markets A187,75 SEK-2,48Rating
Tencent Holdings Ltd38,92 USD0,75
Öhman Emerging Markets A235,71 SEK0,34Rating

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar