Hur man får GRANOLAS-exponering från ETF:er

Dessa ETF:er ger dig exponering mot de marknadsledande aktier som Goldman Sachs identifierat som en europeisk motsvarighet till de Magnifika Sju.  

Valerio Baselli 2024-02-29 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

Granolas UK Main

FAANGs, BRICs, PIGs. Finansvärlden älskar akronymer. Den nya herren på täppan är GRANOLAS.

Även om det inte finns några börshandlade fonder (ETF) som uttryckligen är dedikerade till GRANOLAS (ännu), finns det gott om sätt att få exponering via passiva fonder.

Redan 2020 ville Goldman Sachs analytiker lyfta fram det faktum att finansmarknaderna i Europa också drivs av en liten grupp företag. De identifierade denna grupp av 11 högkvalitativa, tillväxtorienterade och internationellt exponerade företag som GRANOLAS.

Vilka är GRANOLAS-aktierna?

Förkortningen är tydligt inspirerad av de amerikanska "Magnificent 7" och "FAANG"-aktierna, som har drivit både Wall Street och detaljhandelns portföljvinster under de senaste fem åren.

Som jämförelse är GRANOLAS-gruppen en utvald grupp av europeiska tungviktare: GSK (GSK), Roche (ROG), ASML (ASML), Nestlé (NESN), Novartis (NOVN), Novo Nordisk (NOVO B), L'Oréal (OR), LVMH (MC), AstraZeneca (AZN), SAP (SAP) och Sanofi (SANOFI). 

Med ett sammanlagt börsvärde på cirka 2,7 biljoner euro (2,3 biljoner pund) stod dessa 11 namn för mer än hälften av den europeiska aktiemarknadens uppgångar under det senaste året.

ETF:er med exponering mot GRANOLAS

• iShares STOXX Europe 50 UCITS ETF EUR Dist (EUN)

• Deka STOXX Europe 50® UCITS ETF (EL4Y)

• Deka EURO STOXX 50® ESG Filtered UCITS ETF (ELFA)

• Amundi MSCI Europe Climate Action UCITS ETF Dist (AE5B)

• Franklin STOXX Europe 600 Paris Aligned Climate UCITS ETF (EUPA)

• SPDR's STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF EUR Acc (600X)

• SPDR MSCI Europe Health Care UCITS ETF (STWX

• iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF USD (QDVG)

• iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF (ESIT)

(See en mer detaljerad genomgång längre ned)

Varför är utsikterna för GRANOLAS positiva?

I en anteckning som släpptes förra veckan hävdade Goldman Sachs-analytiker att dessa företag uppvisar egenskaper som förväntas trivas i den nuvarande cykeln, såsom solid vinsttillväxt, höga och stabila marginaler och starka balansräkningar.

Enligt Sharon Bell från Goldman Sachs Research kan europeiska aktier som helhet stiga med 7.5% 2024, med stöd av en förbättrad ekonomisk miljö, rimliga värderingar och möjligheten till nästan platta långa obligationsräntor.

"Den europeiska ekonomin har sina problem, men de största europeiska företagen strävar efter tillväxt över hela världen", säger hon. "Och det gör dem ganska attraktiva."

Dessutom anser banken att de också kan dra nytta av den "strukturella övergången till passiva investeringar och bristen på likviditet på den europeiska aktiemarknaden."

Sex ETF:er (plus två) som investerar i GRANOLAS

Hittills finns det inga produkter som uttryckligen är dedikerade till GRANOLAS.

Vi var därför tvungna att göra en analys av portföljerna för aktie-ETFer med hemvist i Europa för att identifiera de som är mest exponerade mot de 11 aktierna. Här är de bästa exemplen.

De viktigaste aktieindexen för europeiska large cap-aktier innehåller dem alla, men i olika proportioner. STOXX Europe 50, till exempel, har 42-43% av sin portfölj exponerad mot GRANOLAS.

ETF:er som följer detta inkluderar till exempel iShares STOXX Europe 50 UCITS ETF EUR Dist (EUN), eller Deka STOXX Europe 50® UCITS ETF (EL4Y). Dessa fonder placerar ca 7,1% av sina tillgångar i Novo Nordisk, 5,1% i Nestlé och 4,2% i LVMH, ned till 1,5% i GSK.

Euro STOXX 50 index, å andra sidan, stannar på 27-28% exponering mot Goldman Sachs-coined equity group, medan det stiger till 36% i sin ESG-version, replikerad av Deka EURO STOXX 50® ESG Filtered UCITS ETF (ELFA). Denna fond ägnar 12,2% av portföljen åt ASML, 8,4% åt LVMH och 6,7% åt SAP.

Med sina 425 aktier är MSCI:s Europaindex betydligt mer diversifierat än det tidigare referensindexet, men erbjuder också exponering mot alla 11 GRANOLAS-aktier. I detta fall är dock deras vikt cirka 22% av de totala tillgångarna.

Denna andel stiger dock till 33% när det gäller Amundi MSCI Europe Climate Action UCITS ETF Dist (AE5B), som är utformad för att identifiera europeiska företag som rankas som ledande inom sin sektor när det gäller deras positionering för klimatomställning. Återigen är den ledande aktiepositionen Novo Nordisk med 5,5% av portföljen, följt av ASML på 5,2%.

Detsamma gäller för STOXX Europe 600, som på grund av sin breda portfölj inte kan erbjuda någon betydande exponering mot GRANOLAS, som stannar på 20% av tillgångarna.

Detta är emellertid inte fallet för Franklin STOXX Europe 600 Paris Aligned Climate UCITS ETF (EUPA). Den ägnar 35% av sina tillgångar åt de 11 GRANOLAS-aktierna, där ASML sticker ut som den viktigaste komponenten (5,5%).

Ett liknande fall inträffar med SPDR's STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF EUR Acc (600X), vars portfölj ägnar nästan 35% av sin exponering till åtta av de 11 GRANOLAS-aktierna. Här är exponeringen mer jämnt fördelad, från 3,5% i Novo Nordisk till 1% i Sanofi.

Sedan har vi sektor-ETF:erna. Inom GRANOLAS-gruppen tillhör sex av 11 bolag läkemedelsindustrin: Novo Nordisk, Novartis, AstraZeneca, Roche, Sanofi och GSK är också de sex största positionerna i fonder som SPDR MSCI Europe Health Care UCITS ETF (TWX) eller iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF USD (QDVG). Dessa strategier är till sin natur mycket koncentrerade, med dessa sex namn som väger in cirka 70% av den totala exponeringen.

Fallet med teknikstrategier är annorlunda, och inkluderar iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF (ESIT), där en 50% exponering mot GRANOLAS-gruppen endast uppnås genom en stor viktning i ASML (32%) och SAP (18%). Detta gör den därför obetydlig.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar