Det globala hållbara fonduniversumet - bestående av öppna och börshandlade fonder med fokus på hållbarhet, påverkan eller miljö-, sociala och bolagsstyrningsrelaterade faktorer - hade sitt sämsta kvartal någonsin under första kvartalet 2025, med nettoutflöden på 8,6 miljarder USD. Detta var en kraftig omsvängning från de 18,1 miljarder dollar i omräknade inflöden som noterades under det sista kvartalet 2024.
Nedgången skedde i nästan alla större regioner, med USA och Europa i spetsen, vilka tillsammans stod för merparten av de globala inlösenvolymerna.
USA hade sitt tionde kvartal i rad med uttag och nådde 6,1 miljarder dollar under de senaste tre månaderna.
Europa drabbades av sitt första kvartal med nettoutflöden sedan vi började följa detta universum 2018. Uttagen uppgick till 1,2 miljarder dollar, vilket står i kontrast till de omräknade inflödena på 20,4 miljarder dollar under det sista kvartalet 2024.
Inlösen i Asien (exklusive Japan) uppgick till totalt 918 MUSD, medan japanska fonder också hade negativa flöden - om än marginellt minskade jämfört med föregående kvartal och hamnade under 900 MUSD.
Endast Kanada, Australien och Nya Zeeland registrerade inflöden, var och en på cirka 300 miljoner dollar.
Trots de rekordstora utflödena behöll det globala ESG-fonduniversumet sin höga nivå på tillgångar på 3,16 biljoner dollar i slutet av mars.
En viktig förklaring till de globala utflödena under första kvartalet 2025 var blygsamma, men ändå betydelsefulla, inlösen i Europa. Fram till förra kvartalet hade europeiska hållbarhetsfonder konsekvent attraherat positiva flöden, inklusive under fjärde kvartalet 2023, då konventionella fonder upplevde uttag. Under det senaste kvartalet, för första gången sedan åtminstone 2018, drabbades dock europeiska hållbara fonder av utflöden, i kontrast till de starka inflöden som registrerades av deras konventionella motsvarigheter.
Flera sammanhängande faktorer bidrar till att förklara denna omsvängning. För det första har en alltmer komplex geopolitisk miljö, som delvis formats av president Donald Trumps återkomst till Vita huset, nedprioriterat hållbarhetsfrågor i Europa, inklusive klimatmålen. Uppmärksamheten har flyttats till ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft och försvar.
Dessutom har Trumps klimatfientliga agenda och ESG-fientliga politiska åtgärder, till exempel en exekutiv order som riktar in sig på mångfald, rättvisa och inkludering, medfört nya juridiska risker. Denna utveckling har fått kapitalförvaltare i USA att anta en mer försiktig global strategi för att främja sina ESG-meriter och stödja hållbarhetsfrågor.
För vissa europeiska investerare har de amerikanska företagens minskade ESG-åtaganden skapat tveksamhet och undergrävt känslan av global samsyn kring klimat- och hållbarhetsmålen. Denna tvekan förvärras ytterligare av en europeisk regleringsagenda och ett ESG-fondlandskap under utveckling, samtidigt som ihållande resultatproblem - särskilt inom redan utmanade sektorer som ren energi - fortsätter att tynga investerarnas aptit på hållbarhetsstrategier.
Ny varumärkesprofilering i Europa accelererar inför deadline för anti-greenwashing-regler
Samtidigt nådde kapitalförvaltarnas omprofileringsaktiviteter - oavsett om de lägger till, tar bort eller ändrar ESG-relaterade termer i produktnamnen - en “ny toppnivå” under första kvartalet inför de kommande kraven på fondnamn i både EU och Storbritannien.
Storbritanniens regler för namngivning och marknadsföring, inom ramen för Sustainability Disclosure Requirements, trädde i kraft i april, medan EU:s tillsynsmyndighets riktlinjer för namngivning av fonder kommer att gälla för befintliga fonder från och med den 21 maj.
Uppskattningsvis 335 europeiska fonder med ESG-relaterade termer i sina namn bytte namn under årets första kvartal, inklusive 116 som tog bort ESG-relaterade termer. Samtidigt har antalet fonder som byter ut ESG-relaterade termer i sina namn mer än fördubblats under de senaste tre månaderna, varav många är passiva strategier.
Akronymen “ESG” gick om “hållbar” eller “hållbarhet” och blev den term som togs bort mest under tremånadersperioden. Den togs bort av 128 fonder, varav 96 var passiva strategier.
“Hållbar” eller “hållbarhet” togs bort av mer än 90 fonder och lades till av endast en under kvartalet, medan ordet “klimat” fick 16 tillägg jämfört med 11 borttagningar.
Totalt uppskattar vi att mer än 640 europeiska fonder med ESG-relaterade termer i sina namn (14%) har bytt namn under de senaste 15 månaderna, inklusive mer än 590 (12%) som har tagit bort eller ändrat ESG-termer.
“Screenad” är den mest populära termen som läggs till av fonder, följt av “ESG”, “omställning” och “klimat”. Nya ord har dykt upp för att ersätta omtvistade termer och signalera differentiering och, i praktiken, ESG-överväganden. Dessa ord inkluderar: select, committed, advanced, optimized, leaders, tilt, thoughtful och enhanced.
Denna trend väntas fortsätta även efter tidsfristen i maj, i takt med att mer data samlas in.
För att ta del av hela rapporten, klicka här.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.