Fram till 2020 verkade japanska aktiebolag vara ett spretigt, onödigt komplicerat investeringsförslag, långt ifrån de strömlinjeformade rena spel som många globala investerare föredrar. Sedan kom Warren Buffett in i bilden.
Där andra såg komplexiteten i de hundratals enskilda företag som ägs av företagen och deras korsvisa aktieinnehav, såg Buffett värdet i ITOCHU ITOCY, Marubeni 8002, Mitsubishi 8058, Mitsui 8031, och Sumitomo 8316. “Vi tittade helt enkelt på deras finansiella rapporter och blev förvånade över de låga priserna på deras aktier”, berättade han i sitt brev från 2025 till aktieägarna i Berkshire Hathaway BRK.B. De fem “arbetar mycket framgångsrikt på ett sätt som liknar Berkshire självt”. De första investeringarna gjordes i juli 2019, och de verkar vara avsedda att fortsätta i flera år.
Precis som Berkshire är dessa konglomerat involverade i sektorer som energi, metaller, maskiner, kemikalier, livsmedel och textilier, från uppströms- till nedströmsresursprojekt. “Precis som Berkshire tittar de vanligtvis på företag ur ett mer långsiktigt perspektiv än private equity-bolag”, säger Michael Makdad, som nyligen började bevaka aktierna för Morningstar. Till skillnad från Berkshire har de inte en stor försäkringsgren vars premier skulle finansiera nya investeringar. Istället använder de operativt kassaflöde och medel som genereras från avyttringar.
Globala företag, risker för handelskrig
Företagen är också mycket mer globala än Berkshire. “Detta är av nödvändighet”, förklarar Makdad. “Till skillnad från Berkshire, som har många möjligheter på den enorma amerikanska hemmamarknaden, har de japanska handelsbolagens roll ofta varit att skaffa resurser utomlands som inte finns tillgängliga i Japan för japanska tillverkare och konsumenter.”
Det innebär risker när USA för handelskrig i världen. “Det är inte många företag i världen som är som de japanska handelsföretagen, som är så globala och verksamma inom alla typer av branscher”, säger Alicia Ogawa, chef för Nippon Active Value Fund. Potentiella stötestenar är bland annat valutor, tullar, relaterade sanktioner och den svåra förhandlingsvägen mellan Kina och USA. “Så många stora japanska företag måste välja mellan den ena eller den andra [handelspartnern]”, säger Ogawa.
USA har infört tullar på 24% på japansk export, men dessa åtgärder har pausats fram till juli medan parterna förhandlar. Det finns för närvarande en allmän tull på 10% på Japans export till USA och en tull på 25% på japanska bilar.
Dessa företag har dock andra fördelar som kan uppväga dessa nackdelar, till exempel en alltmer aktieägarvänlig politik med utdelningsökningar och återköp av aktier. Billighet är en annan. Buffett är särskilt attraherad av den säkerhetsmarginal som billiga yenlån ger.
Berkshires satsning på Japan
undefined
Hittills i år har ADR:erna för aktierna ökat med i genomsnitt 16,9%, jämfört med 6,0% för Morningstar Japan Index och en förlust på 0,7% för Morningstar Global Markets Index. De har stigit med i genomsnitt 17,5% per år sedan juli 2019.
Hur billiga är Buffetts japanska företag?
Värderingarna för Japans handelsbolag fortsätter att se bra ut. Indexet Topix ger 14,25 gånger vinsten och 1,35 gånger bokfört värde, enligt Bloomberg. Itochu värderas till 12,1 gånger vinsten och 1,8 gånger bokfört värde, enligt Morningstar. Marubeni handlas till 9,03 gånger vinsten och 1,13 gånger bokfört värde. Mitsubishi ligger på 10.3 gånger vinsten och 1.16 gånger boken, Mitsui på 8.6 gånger vinsten och 1.1 gånger boken, och Sumitomo ligger på 10.6 gånger vinsten och 0.9 gånger boken. Som jämförelse kan nämnas att S&P 500, även efter årets nedgång, värderas till 23 gånger vinsten och 4,8 gånger bokfört värde.
När det gäller totalavkastning, dvs. utdelning plus återköp, är dessa bolag också attraktiva. Itochus totalavkastning är 4,32%, Marubenis är 4,75%, Mitsubishis är 7,84%, Mitsuis är 7,25% och Sumitomos är 4,58%.
Masakazu Takeda förvaltar Hennessy Japan HJPNX, som äger Mitsubishi. Han säger: “Deras policy för aktieägaravkastning är förenlig med Japans senaste reformer av bolagsstyrningsrelaterade. De har många investmentbolag, stora kassaflöden och gott om utrymme för att öka utdelningar och återköp av aktier.” Takeda säger att Buffett också “uttrycker sin positiva syn” på japanska aktier, som har klättrat upp ur en lång björnmarknad.
Det är trevligt att låna i Japan
Billiga pengar i Japan ger Buffett en säkerhetsmarginal och gör att matematiken ser ännu bättre ut. Amerikanska individer har inte detta alternativ, men Berkshire har ökat sina yenlån till fasta räntor. Buffett säger att han inte har någon syn på utländsk valuta, även om Berkshire i slutet av 2024 hade 850 miljoner dollar i vinster efter skatt från USD: s styrka. Bank of Japans styrränta på 0,5% är bland världens lägsta. I oktober sålde Berkshire 1,9 miljarder dollar i yendenominerade obligationer. I april tog bolaget upp yenobligationer för 628 miljoner dollar när handelskriget med USA trappades upp, även om andra multinationella företag drog tillbaka sina yenemissioner.
“Vi gillar den nuvarande matematiken i vår yenbalanserade strategi”, skrev Buffett i det årliga brevet. “Den årliga utdelningsinkomsten som förväntas från de japanska investeringarna 2025 kommer att uppgå till cirka 812 miljoner dollar och räntekostnaden för vår yenskuld kommer att vara cirka 135 miljoner dollar.”
Buffett planerar att köpa fler aktier
De flesta stora investerare meddelar inte att de planerar att köpa fler aktier. Men i år gjorde Buffett det i sitt brev. Berkshire planerar faktiskt att behålla investeringen “på mycket lång sikt”, skrev han. “Från början kom vi också överens om att hålla Berkshires innehav under 10% av varje företags aktier. Men när vi närmade oss denna gräns kom de fem bolagen överens om att sänka taket något. Med tiden kommer du sannolikt att se Berkshires ägande av alla fem öka något. Vid årets slut var Berkshires sammanlagda kostnad (i USD) 13,8 miljarder USD och marknadsvärdet på våra innehav uppgick till 23,5 miljarder USD.”
Berkshire har redan ökat sina innehav i år. I mars steg handelshusens aktier kraftigt efter att Berkshire offentliggjort att man ökat sitt innehav med mellan 1,0% och 1,7%. Berkshire äger nu 9,82% av Mitsui, 9,67% av Mitsubishi, 9,29% av Sumitomo, 8,53% av Itochu och 9,30% av Marubeni. I de fem bolagen har man nu en ägarandel på mellan 8,5% och 9,8%.
Buffett fortsatte: “Allteftersom åren har gått har vår beundran för dessa företag hela tiden ökat. Greg [Abel, Buffetts utsedde efterträdare] har träffat dem många gånger och jag följer regelbundet deras utveckling. Vi gillar båda deras kapitalanvändning, deras ledningar och deras attityd gentemot sina investerare. Vart och ett av de fem bolagen ökar utdelningen när det är lämpligt, de återköper sina aktier när det är förnuftigt att göra det och deras högsta chefer är mycket mindre aggressiva i sina kompensationsprogram än sina amerikanska motsvarigheter.”
Med de dussintals affärsområden som handelsbolagen har finns det utrymme för dem att samarbeta med Berkshire också. Fram till Berkshires offentliggörande hade “handelsbolagen ingen omedelbar katalysator när det gäller grundläggande affärsprinciper”, säger Takeda. “Värderingarna blir billigare och billigare.” Han påpekar att det bokförda värdet kan vara ännu högre om man tar hänsyn till orealiserade vinster på investeringstillgångar. “I slutändan är det det som gör dessa aktier attraktiva.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.