Bästa och sämsta fonderna i Sverige i april 2025

Svenska och europeiska småbolagsfonder fick revansch i april medan energi- och kinafonder noterade tvåsiffriga nedgångar.

Johanna Englundh 2025-05-06 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Collage illustration of pie chart featuring an investor holding binoculars, a stack of coins, and a whisker chart.

Börsturbulensen intensifierades i april efter att USA:s president Donald Trump annonserade handelstullar mot omvärlden i början på månaden. Storbolagsindex OMXS30 stängde ned 1,4%, men var som mest ned över 12% under månaden. Morningstars Sverigeindex stängde samtidigt 0,8% lägre medan det globala indexet Morningstar Global Markets Index föll 3,0% räknat i svenska kronor. Som mest [JG1]

Genomsnittsavkastningen för de fonder som finns tillgängliga på den svenska marknaden landade på -1,4% i april, men spannet mellan den bästa och sämsta fonden var 23,7 procentenheter. I listan med de bäst presterande fonderna dominerade europeiska fonder och svenska småbolagsfonder medan energifonder var i botten efter en genomsnittsnedgång på nästan 11%.

Turbulensen kring tullarna och den amerikanska presidenten Donald Trump fortsatte under april, med börser som nosade på en björnmarknad vid inledningen av månaden efter Trumps tullar som annonserades den 2 april. Tullarna var betydligt högre än marknaden hade väntat sig, och under månaden ändrades tullsatserna gång på gång samtidigt som olika tullstöd diskuterades vilket skapade än mer osäkerhet på marknaderna. När de amerikanska statsobligationernas status som säkra tillgångar ifrågasattes tycktes Trump få kalla fötter och en tullpaus på 90 dagar annonserades. Sedan dess har aktiemarknaderna återtagit en stor del av nedgångarna.

Energifonder bland förlorarna i april

Bland förlorarna var energifonder ett återkommande tema. I takt med att Donald Trumps handelskrig eskalerade och oron för en ekonomisk avmattning växte var energibolagen den sektor som presterat sämst under börsraset. Oljepriserna föll kraftigt på grund av en kombination av ekonomiska orosmoln och OPEC+:s oväntade tillkännagivande om planer på att öka oljeproduktionen.

Fonder som inte har rapporterat in avkastningsdata till Morningstar per den sista april eller som har en minsta insättningsgräns på 100.000 kronor eller mer har exkluderats från denna genomgång.

5 bästa fonderna i April: Europeiska småbolag och nordiska aktier i topp

Coeli European Opportunities

Coeli European Opportunities, med ett kapital på 224 miljoner kronor, steg med 8,58% i april. Fonden slog sitt jämförelseindex, Morningstar Developed Europe Small Cap Target Market Exposure Index, med 6,07 procentenheter. Hittills i år har Coeli-fonden stigit med 0,39%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 10,89%.

Nordea Innovation Sustainable Stars Fund

Den aktivt förvaltade Nordea Innovation Sustainable Stars Fund steg med 7,12% i april och överträffade därmed genomsnittet för fonden i kategorin nordiska aktier, som sjönk med 1,07%. Fonden hamnade i den första percentilen vad gäller avkastning och slog sitt jämförelseindex, Morningstar Nordic Target Market Exposure Index, med 8,97 procentenheter. Fonden, som har ett kapital på 828,7 miljoner kronor, har hittills i år tappat 7,04%, medan genomsnittet för fonder i samma kategori har sjunkit med 4,99%. Nordea-fonden lanserades i juni 2020.

Oddo BHF Immobilier

Den aktivt förvaltade fonden Oddo BHF Immobilier steg med 6,82% i april och överträffade därmed genomsnittet för fonder i kategorin fastigheter – indirekt euroområdet, som steg med 4,19%. Fonden placerade sig i den 31,0:e percentilen vad gäller avkastning. Fonden, som har ett kapital på 2,2 miljarder kronor, har hittills i år stigit med 0,58%, medan genomsnittet för fonder i samma kategori har sjunkit med 1,31%. Under de senaste fem åren har ODDO BHF-fonden stigit med 0,36%, jämfört med 0,95% för kategorin.

Consensus Småbolag

Den aktivt förvaltade fonden Consensus Småbolag steg med 6,54% i april och överträffade därmed genomsnittet för fonderna i kategorin nordiska små- och medelstora bolag, som steg med 0,26%. Fonden placerade sig i den andra percentilen i avkastningsmässiga termer och överträffade jämförelseindexet Morningstar Nordic Target Market Exposure Index med 8,09 procentenheter. Fonden, som har ett kapital på 770,3 miljoner kronor, har hittills i år ökat med 0,77%, medan genomsnittet för fonder i samma kategori har minskat med 3,48%. Under de senaste fem åren har FCG-fonden stigit med 3,59%, jämfört med 9,16% för kategorin.

Handelsbanken Latinamerika Impact Tema

Handelsbanken Latinamerika Impact Tema, med ett kapital på 1,7 miljarder kronor, steg med 6,32% i april. Den aktivt förvaltade fonden överträffade den genomsnittliga fonden i kategorin latinamerikanska aktier, som steg med 3,59%, och hamnade därmed i den nionde percentilen. Fonden slog sitt jämförelseindex, Morningstar Emerging Markets Americas Target Market Exposure Index, med 4,43 procentenheter. Sedan årsskiftet har Handelsbankens fond stigit med 7,71%, medan genomsnittet för fonder i samma kategori stigit med 5,86%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 6,93%, jämfört med 8,43% för kategorin.

Sämsta fonderna i april: Energifonder i botten

Guinness Asset Management Funds PLC – Global Energy Fund

I april sjönk den aktivt förvaltade Guinness Asset Management Funds PLC – Global Energy Fund med 15,14 %, medan den genomsnittliga energifonden förlorade 10,77%. Fonden placerade sig i den 82:a percentilen vad gäller avkastning och sjönk mer än sitt jämförelseindex, Morningstar Global Energy Index, med 1,98 procentenheter. Fonden, som har ett kapital på 1,5 miljarder kronor, har hittills i år fallit med 15,72%, vilket är mer än genomsnittet för fonder i samma kategori, som har fallit med 11,66%. Under de senaste fem åren har Guinness-fonden stigit med 15,04%, medan genomsnittet för fonder i samma kategori har stigit med 16,73%.

BlackRock Global Funds – World Energy Fund

BlackRock Global Funds – World Energy Fund, som har ett kapital på 15,7 miljarder kronor, sjönk med 14,42% i april. Förlusten för den aktivt förvaltade fonden var större än förlusten på 10,77% för genomsnittsfonden i kategorin aktier energi, vilket placerade den i den 72:a percentilen vad gäller avkastning. Fonden föll mer än sitt jämförelseindex, Morningstar Global Energy Index, med 1,26 procentenheter. Hittills i år har BlackRock-fonden fallit med 16,75%, medan genomsnittsfonden i kategorin har fallit med 11,66%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 15,99%, jämfört med 16,73% för kategorin.

Schroder International Selection Fund Global Energy

I april sjönk den aktivt förvaltade fonden Schroder International Selection Fund Global Energy med 12,59%, medan den genomsnittliga energifonden för aktier förlorade 10,77%. Fonden hamnade i den 54:e percentilen för avkastning och utvecklades ungefär i linje med sitt jämförelseindex, Morningstar Global Energy Index. Fonden, som har ett kapital på 2,5 miljarder kronor, har sjunkit med 17,46% hittills i år, vilket är mer än genomsnittet för fonderna i samma kategori, som sjönk med 11,66%. Under de senaste fem åren har Schroders fond stigit med 21,45%, medan genomsnittet för fonderna i samma kategori har stigit med 16,73%.

Schroder GAIA BlueTrend

Den aktivt förvaltade fonden Schroder GAIA BlueTrend tappade 12,39% i april, vilket var mer än genomsnittet för fonderna i kategorin systematiska trendfonder i USD, som sjönk med 7,98%. Fonden hamnade i den 85:e percentilen för avkastning och sjönk mer än jämförelseindexet Morningstar US Moderate Target Allocation NR Index, med 8,79 procentenheter. Fonden, som har ett kapital på 1,6 miljarder kronor, har tappat 27,85% hittills i år, medan genomsnittet för fonder i samma kategori har fallit med 18,6%. Under de senaste fem åren har Schroders fond tappat 0,56%, jämfört med en uppgång på 1,76% för kategorin.

Vontobel Fund - Non-Food Commodity

Den aktivt förvaltade fonden Vontobel Fund - Non-Food Commodity tappade 11,84% i april, vilket var mer än genomsnittet för fonderna i kategorin råvaror - bred korg, som sjönk med 5,49%. Fonden placerade sig i den 91:a percentilen vad gäller avkastning. Fonden, som har ett kapital på 653,9 miljoner kronor, har hittills i år tappat 14,22%, medan genomsnittet för fonderna i kategorin har sjunkit med 6,82%. Under de senaste fem åren har Vontobel-fonden stigit med 9,21%, jämfört med 12,19% för kategorin.


Den här artikeln har skapats med hjälp av automatisering och granskats av Morningstars redaktörer. Läs mer om Morningstars användning av automatisering.

Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar