Senaste årets 12 favoriter

Årets lista med de tolv mest läsvärda bland det senaste årets krönikor. Fokus ligger på tidlösa tips för att välja rätt väg bland fondtyper och förvaltare, men den här gången ingår ovanligt många varningar.

Jonas Lindmark 2020-07-17 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

Hitta senaste årets 12 favoriter med tips bra fonder och varningar dåliga investeringarPrecis som förra året har jag vaskat fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla tips som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller bäst tips till en vanlig svensk fondsparare.

För sparande med låg risk är mitt tydligaste tips att coronakrisen i mars gjorde räntefonder som tar kreditrisk fick mycket högre förväntad framtida avkastning. Sedan jag skrev ”Dags att köpa företagsobligationer” i början av april har företagsobligationerna återhämtat sig och fördelen minskat, men för spartider på 1-2 år är den förväntade avkastningen fortfarande lite bättre än ett bankkonto som ger 0%.

”Äntligen är fonderna billigare via internet” ger tips om att det nu går att spara i samma fond som tidigare, men med en lägre avgift. Konkurrensen bland nätmäklarna har hårdnat, så kräv att få rabatt på fondavgifterna eller någon annan fördel. ”Här kan du köpa de utländska vinnarna” innehåller en stor tabell som visar vilka nätmäklare som erbjuder flest utländska fondförvaltare.

”10 uppdaterade PPM-tips” summerar mina grundläggande tankar om hur ett bra PPM-val bör se ut.

Varningar

Ovanligt många av mina krönikor det senaste året innehåller varningar, investeringar jag tycker fondsparare ska undvika. ”Jag hoppar av, bara räntor igen i min PPM-portfölj” ger mina argument för att jag för andra gången på ett halvår minskar till 0% aktiefonder hos Pensionsmyndigheten. Dels har jag fyllt 57 år så min återstående spartid börjar bli kort, dels gör de senaste åtta årens börsuppgång att förväntad framtida avkastning från aktier är låg.

”Optimisterna bryr sig inte, borde du?” diskuterar paradoxen att aktiebörserna har fortsatt klättra uppåt trots stora problem i världsekonomin. Den är skriven förra året och fokuserar på den inbromsning i tillväxten som syntes redan då. Men samma mekanismer gäller även i år, när aktiekurserna stiger trots Covid-19.

Guldfonder är bland vinnarna det senaste året, delvis för att priset på fysiskt guld har stigit till 1800 dollar per uns. Fast i ett längre perspektiv har avkastningen från aktier i gruvindustrin varit klart sämre än världsindex. I ”Klen avkastning från guld” summerar jag erfarenheten de senaste 50 åren och orsakerna till att guldpriset på lång sikt borde falla.

Mer generellt har den ökade osäkerhet som skapats av bland annat handelskriget mellan USA och Kina och Covid-19 gjort det tveksamt att försöka dra nytta av kortsiktiga trender. ”Dags att lämna momentum igen” varnar att även om trendföljare lyckas bra under en lång högkonjunktur, så är det en större nackdel att köpa efter uppgångar när prissvängningarna är korta.

En långsiktig trend som verkar fortsätta är att fondsparandet blir billigare, åtminstone för de som undviker dyra rådgivare. Men finansbranschen försöker ta igen på karusellerna påpekar jag i ”Se upp med dyrare valutaväxling”.

Just dåliga rådgivare, som fokuserar på att övertala kunder att välja det alternativ som de själva tjänar mest på, verkar vara ett evigt problem. ”Var försiktig eller skyll dig själv” summerar erfarenheten av Allra och Falcon i 6 lärdomar.

Fast vad som är bäst ekonomisk lösning varierar förstås, vi människor är väldigt olika. ”Hellre pension vid 80 än 40” diskuterar de två extremerna när det gäller pensionsplanering. En summering av olika sätt att tänka finns i ”20 tips som ger dig det bästa sparandet”.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar