Bästa och sämsta fonderna i augusti

Latinamerika och Asien lyckades generera avkastning under augusti, medan fonder inriktade på svenska aktier hade det betydligt kämpigare. 

Johanna Englundh 2022-09-06 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

Hösten börjar så smått smyga sig på och det är dags att analysera siffrorna för augusti. För Morningstars Sverigeindex var det en negativ månad med -6,97%, det globala indexet Morningstar Global steg dock 0,62% räknat i svenska kronor. I Europa noterades index på minus 2,38% för månaden. 

Bland de drygt 800 sverigeregistrerade fonderna i vår databas visade 287 en positiv avkastning för augusti. Spannet mellan den bästa och den sämsta fonden under månaden är 26 procentenheter. Genomsnittsavkastningen för alla svenskregistrerade fonder landade på -1,48%. 

Augusti gav investerarna ett rejält uppvaknande efter en relativt munter sommarbörs. Årets augustibörs blev den sämsta sedan 2011, och det kanske inte är så chockerna egentligen med tanke på världsomläget med konjunktur- och inflationssoro och fortsatt krig i Ukraina. 

 

Latinamerika och Asien i topp

Två regioner som återfinns bland de bäst presterande fonderna i augusti är Latinamerika och Asien. Brasilien, som utgör en stor andel i Latinamerikafonder, och som även återfinns högst upp i vinnarlistan, har gått emot börsströmmen i år och klättrat högre. Morningstar Brazil-indexet är upp 5,7% hittills i år sett i brasiliansk real, medan indexet rusat hela 33,5% omräknat i svenska kronor. 

Det som framförallt ligger bakom den starka utvecklingen i Brasilien, och därmed Latinamerikafonder (där Brasilien i snitt ugör 60%) är dess övervägande exponering mot råvaror och energi. Året har bjudit på stigande priser på både råvaror och energi, och utöver detta har även realen stärkts ordentligt mot kronan  som adderar till den starka utvecklingen för fonderna mätt i kronor.  

Även Asienfonder hittas högt upp i listan bland fonderna med högst avkastning i augusti. En genomsnittlig Asienfond steg 3,6% i kronor och 3,1% i japanska yen. Sektorerna som gick starkt under månaden var hälsovård, energi och basmaterial. 

 

Tuff månad för Sverige

Ett genomgående tema bland fonderna som hade det absolut tuffast sett till avkastning under månaden är att samtliga är inriktade på den svenska marknaden såväl som småbolag. Svenska aktiemarknaden utmärker sig globalt, trots att de flesta börser har haft det kämpigt i år har Stockholmsbörsen laggat efter lite extra. 

Exempelvis kan vi se att brittiska FTSE 100 har backat 2,9% sedan årsskiftet och franska CAC40 är -15,6%. Tyska DAX kommer närmare den svenska börsutvecklingen med - 20,35%, men är fortfarande bättre än OMXS30 som rasat 22,3% hittills i år. Om vi även inkluderar småbolagen på den svenska börsen är utvecklingen desto sämre, då noteras ett ras på -27,1% (OMXSPI). Trots att stigande inflation och räntehöjningar är en global oro har Stockholmsbörsen tagit mer stryk än många andra globala börser. 

Vi måste komma ihåg att Stockholmsbörsen är väldigt liten om man jämför med de andra globala börserna. Investeringar på små marknader innebär ofta en högre risk. Utöver detta är många av de stora bolagen i Sverige exportberoende, vilka tyngs av den skenande inflationen. Samtidigt innebär den svagare kronan högre vinster för exportföretagen, om de har lite import och energi i sin produktion såklart. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar