"Kommande räntesänkningar kan leda till extra skakiga marknader"

Roland Dahlman, förvaltare Investerum Strategic Value, delar med sig av spaningar inför börsåret 2024, hur kommande räntesänkningar kan leda till ökad volatilitet på marknaden och det mest spännande bolaget i aktieportföljen just nu.  

Johanna Englundh 2024-03-08 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

 Roland Dahlman

Investerum Strategic Value korades som årets vinnare i Best SEK Allocation Fund i Morningstars Awards for Investing Excellence. Fondens förvaltare, Roland Dahlman, har styrt skutan sedan start 2015 och delar med sig av sina spaningar inför kommande räntesänkningar och vilket bolag han tycker är extra intressant just nu. 

Undvik att spekulera i tillfälliga trender

Något som de flesta investerare och sparare kämpar med är att hålla huvudet kallt och undvika att falla offer för börsens temperamentsfulla humör. Men enligt Roland Dahlman är det en ytterst viktig faktor i hans förvaltning av blandfonden Investerum Strategic Value. 

"Förmågan att vara långsiktig är en viktig faktor. Konkret innebär det att vara trogen strategin Value Investing utan att, i samband med oundvikliga temporära motgångar, lockas att spekulera i tillfälliga trender. Långsiktigheten i kombination med fondbestämmelsernas fria mandat ger goda förutsättningar att kunna leta efter fina bolag på de rätta ställena", förklarar han i en kommentar till Morningstar efter vinsten.  

Novo Nordisk extra intressant i aktieportföljen

Fondens största innehav är Novo Nordisk, som belönats med en bred ekonomisk vallgrav av Morningstars analytiker. Det danska läkemedelsföretaget, vars fetmaläkemedel Ozempic har hjälpt till att driva upp intäkterna till nya rekordnivåer, är även det största bolaget i Europa med ett marknadsvärde på 400 miljarder euro.

"Bolaget är Nordens starkast skinande kronjuvel vars produkter, processer och framtida förutsättningar är oerhört imponerande. Försäljningen av deras nya läkemedel Wegovy följs med stor belåtenhet", konstaterar förvaltaren. 

Sett till specifika branscher förklarar han dock att det inte är lika intressant, då han fokuserar på att hitta fantastiska bolag oavsett bransch. 

"Jag har dedikerat min karriär åt fokus på aktiv förvaltning och sökandet efter fantastiska bolag. Fonden investerar således inte i branscher utan i bolag. Samtliga branscher innehåller givetvis dels både fina bolag och, å andra sidan, även bolag som kanske inte ens finns kvar om några år."

Kommande räntesänkningar kan skapa volatilitet

Ränteklimatet de senaste åren har varit historiskt, med rekordsnabba räntehöjningar från både Riksbanken och andra centralbanker runt om i världen. En extrem tid emligt förvaltaren. 

"Korta räntor har stigit, från att ha varit negativa, till femtonårshögsta på kort tid. Långa obligationsportföljer har förstås, i sammanhanget, haft det svårt men även flera korta ränteplaceringar har defaultat. Extremt är nog ett bra ord att använda. Naturligtvis har föränderligheten inneburit utmaningar för alla. Som helhet har det dock varit bra för fonden eftersom räntemarknaden har premierat de räntebärande innehaven i portföljen", säger han. 

När vi nu står inför stundande räntesänkningar flaggar Roland Dahlman för att det normalt brukar vara så att förutsättningarna för lite extra skakiga marknader ökar i samband med att höjningar förbyts i sänkningar. Enligt honom är det därmed även sannolikt att den nästkommande sänkningsperioden inget blir något undantag.

Men att räntorna ska sänkas i en sådan snabb takt som marknaden nu prisar in ser han som något mer osannolikt, trots att det är en svår lek att ge sig in. 

"Så länge jag kan minnas har de som försökt förutsäga ränteförändringar sällan varit framgångsrika i sina spådomar. Med en nypa salt säger dock min spåkula att nej, personligen är jag inte så säker på att räntor kommer falla i riktigt den takt som många verkar vilja hoppas på och tycks förvänta sig", resonerar han. 

Ovanligt stor osäkerhet för börsåret 2024

I en framtidsspaning för börsåret 2024 finns det en ovanligt stor mäng osäkerhetet som skulle kunna ställa till både det ena och det andra, men om man kollar på känd fakta som ligger för handen tror ändå Roland Dahlman att det bör bli ett hyggligt år. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Investerum Strategic Value A25,74 SEK0,13Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar