Hitta artiklar

Visar 10 artiklar av 17
Barnsparande ger ofta dubbel vinst Krönika 23/8 2018
Dra mer nytta av billiga generationsfonder Krönika 30/11 2017
Barn behöver förstå moderna pengar Krönika 31/8 2017
Nytt perspektiv på barnsparande Krönika 12/4 2012
Svårt att göra barnsparandet rättvist Analys 22/9 2011
Fonder populäraste sparformen till barnen Notis 24/1 2011
Mina svar till DI om barnsparande Nyhet 4/10 2010
Satsa på bosparande och glöm pensionssparande Notis 1/10 2010
Fondtyper 3: Blandfonder Analys 16/3 2010
Så sparar du smart till barnen Notis 7/4 2008

Färska hållbarhetsbetyg

Fondernas hållbarhetsbetyg är nu uppdaterade baserat på deras innehav per 29 februari. Knappt en fjärdedel av de svenska fonderna har fått ändrade betyg.
Nyhet av Jonas Lindmark 11/4 2016

17 mars lanserades Morningstars nya hållbarhetsbetyg, som visar hur schysta fondernas innehav är enligt Sustainalytics granskning av börsföretagen. Nu har vi även analyserat fondernas innehav per 29 februari, vilket ger många fonder ändrade betyg. Vi väntar med betygen till fem veckor efter varje månadsskifte för att fondföretagen ska få gott om tid att rapportera.


Av de 280 svenskregistrerade fonder som har hållbarhetsbetyg så är det 24 procent som nu har fått höjt eller sänkt betyg. Främst beror det på att fondförvaltarna har ändrat fondernas innehav, men även på att Sustainalytics har uppdaterat börsföretagens hållbarhetsvärde.


Fler ändringar


En större andel har fått ändrat hållbarhetsbetyg än ändrad Morningstar Rating, som gäller fonden värdeutveckling. Det beror på att de vanliga fondbetygen baseras på avkastningen under långa tidsperioder, så varje månadsskifte tillkommer bara en ny månads avkastning. Hållbarhetsbetygen gäller däremot innehaven vid ett månadsskiftet, så de påverkas mer av vad förvaltaren gör under månaden.


En fördel med att betygen fokuserar på den senaste informationen som finns tillgänglig om fondens innehav är att förändringar speglas direkt. Om förvaltaren byter en del av sin investeringar till mer hållbara företag, så syns det utan onödig fördröjning. Och tvärtom, om förvaltaren flyttar pengar till företag som beter sig dåligt eller har varit inblandad i skandaler, då sänks betygen.


Fem svenska fonder har fått sitt hållbarhetsbetyg ändrat mer än ett steg. Dels har SEB Schweizfond och Skandia USA fått höjt från 2 till 4 globar. Dels har tre fonder fått sitt betyg sänkt två steg: Inside USA, Lannebo Sverige Flexibel och Skandia Smart Offensiv.