Krönika

|

Brexit ger positiv nystart för EU

I ett perspektiv på ett år gav Brexit en oväntat liten ändring av aktiefondernas värde. Fokus verkar ha flyttats till nya möjligheter, att den politiska krisen ger positiva förändringar som är värda mer för börsföretagen än de förlorar på Storbritanniens svårigheter.

Börsindex utveckling visar hur oväntat resultatet var i folkomröstningen 23 juni om Storbritannien ska stanna som medlem av EU eller lämna unionen (Brexit). Även jag hade fel som veckan innan behöll min satsning på Sverigefonder eftersom jag trodde på en klar majoritet för ”Remain” (”Storbolag ger större vinstchans i Stockholm”, länk ovan till höger).


Effekterna av Brexit kommer att bli stora. Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt skriver i en debattartikel i DI att ”David Camerons nederlag i folkomröstningen om EU är den enstaka mest betydelsefulla händelsen i Europa sedan Berlinmuren föll 1989.”


Nog tycker jag att Carl Bildt överdriver lite. Att euro infördes som en gemensam valuta i januari 2002 hade större effekt på många områden. Och även utvidgningen med tio nya medlemsstater i maj 2004 tror jag redan har haft och kommer att ge större påverkan på Europa än Brexit. Men visst är majoritetens val i Storbritannien ett viktigt vägval.


Oväntat liten effekt


Därför är det oväntat att förändringen i aktiefondernas värde är så liten. Aktiemarknaderna i Europa föll visserligen dramatiskt både fredagen 24 juni (de som inte var stängda för midsommarafton) och måndagen 27 juni (”Brexit sänkte aktiefonderna 4 procent”). Men efter återhämtningen de senaste tre dagarna så är värdeförändringen liten totalt sett den senaste månaden, både hos världsindex och hos Europaindex.


En del av värdeminskningen den senaste veckan syns dock inte när vi svenskar tittar på fondernas utveckling räknat i kronor, eftersom den svenska kronan samtidigt har försvagats mot dollarn och euron. Det gör att utländska aktier har blivit mer värda och döljer nedgången räknat i euro. Valutaeffekten är ännu större för engelsmännen själva, för pundet har backat 8 procent mot kronan sedan årsskiftet, varav större delen den senaste veckan.


Positiva nya möjligheter


När jag såg den branta nedgången på Stockholmsbörsen måndag 27 juni tänkte jag att detta var på väg att skapa ett bra tillfälle att öka andelen aktier i mitt fondsparande. Men återhämtningen de senaste tre dagarna gör att Stockholmsbörsen nu är tillbaka på ganska exakt samma nivå som när jag uppdaterade mitt PPM-val senast den 12 maj (”Mer Sverige i min PPM-portfölj”). Och på grund av den svagare svenska kronan så har globalfonderna stigit i värde sedan dess. Undantaget är främst bankaktier.


Stigande aktiefonder trots Brexit visar att även många andra händelser påverkar aktiemarknadens utveckling, men kanske också att analytikerna efter några dagar har hunnit flytta fokus till de positiva nya möjligheter som skapas av Brexit. De senaste åren har Storbritannien till stor del varit en bromskloss i EU-samarbetet och därmed är det rimligt den politiska kris som uppstått har ökat utrymmet för EU att driva igenom förändringar som både gör väljarna mer nöjda och ökar börsföretagens vinster.


Xvaluta

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,4 0,2 -0,4 11:53
Frankfurt (DAX30)
0,1 0,1 -0,5 11:54
London (FT-SE 100)
-0,2 -0,3 -1,0 10:54
Paris (CAC 40)
-0,2 -0,3 -0,9 11:54
Tokyo (TOPIX)
-0,3 -0,5 -0,7 stängt
New York (S&P 500)
-0,1 -0,1 -0,4 stängt
New York (NASDAQ 100)
-0,1 -0,1 -0,5 stängt
Moskva (RTS)
0,7 0,7 0,1 13:54
Hong Kong (HANG SENG)
0,7 0,8 0,5 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,5 0,6 -0,5 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
0,4 0,8 -0,1 10:54

Mest klickade fonder

Baserat på de 7 senaste dygnen.

Senast uppdaterad: 11 dec 12:12