Marknadskommentar

|

Mycket mer än patent som skyddar

Läkemedelsfonder är vinnare de senaste fem åren, till stor del därför att branschen bjässar på flera sätt lyckas hålla konkurrenter borta. Fördelarna ser ut att finnas kvar, men en investering nu ska helst vara långsiktig.

Den naturliga lönsamheten i branscher varierar kraftigt, beroende på om det finns statlig snedvridning eller inträdeshinder.


Ett exempel på en bransch med låg lönsamhet är flygbolag. De flesta liknar vårt nordiska SAS med statliga ägare som skjuter till kapital, samtidigt som kunderna väljer bolag varje gång de köper flygbiljetter. Nationell prestige gör att antalet konkurrenter fortsätter att vara för stort och lönsamheten blir därför ännu lägre.


Begränsad konkurrens


Läkemedelstillverkare är ett bra exempel på motsatsen. De kan på flera sätt begränsa konkurrensen och har starka positiva kassaflöden. För 5-10 år sedan fanns en utbredd oro bland aktieförvaltare att läkemedelsbolagens lönsamhet skulle falla kraftigt eftersom patenten för flertalet av deras storsäljare var nära att gå ut. Branschfonderna inom kategorin var under perioden 2003-2007 stadigt sämre än snittet. Men utvecklingen de senaste åren har visat att det är långt ifrån bara patent som dämpar konkurrensen i branschen.


Morningstar har 10 analytiker som täcker 138 företag inom bioteknik, läkemedel och sjukvård. Deras analyser visar att den höga lönsamheten hos branschens mest framgångsrika numera till stor del beror på att de kan begränsa konkurrensen med hjälp av etablerad säljkår, skalfördelar och byteskostnader. Dessutom kostar det i snitt över 5 miljarder kronor att utveckla och få ett nytt läkemedel godkänt i USA, vilket gör att den som är först har gott hopp om att slippa efterföljare. Och viktigast av allt, dessa fördelar ser ut att finnas kvar långt in i framtiden.


Redan vinnare


Därför är det helt logiskt att räkna med högre marginaler i läkemedelsbolag än i de flesta andra branscher och därmed rimligt att deras aktiekurser är högre i förhållande till omsättningen. Men läkemedelsfonder är redan bland vinnarna både de senaste 3 och 5 åren, med dubbelt så hög avkastning som snittet bland svenska aktiefonder.


Den branta kursuppgången har skett samtidigt som vinsterna stigit betydligt långsammare, vilket gör att värderingen är idag ovanligt hög, så det är knappast ett bra tillfälle kortsiktigt sett att satsa mer pengar i läkemedelsfonder just nu. Fast för sparande på 20-30 års sikt kan det fortfarande löna sig att flytta pengar hit från flygbolag och andra konkurrensutsatta branscher som biltillverkning och råvaror.

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-1,1 -1,3 -1,1 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,5 0,8 0,4 stängt
London (FT-SE 100)
1,7 1,8 1,5 stängt
Paris (CAC 40)
1,3 1,9 1,2 stängt
Tokyo (TOPIX)
-0,3 0,3 -0,1 stängt
New York (S&P 500)
0,2 0,2 -0,3 16:37
New York (NASDAQ 100)
-0,3 -0,3 -0,7 stängt
Moskva (RTS)
1,3 1,3 0,8 18:52
Hong Kong (HANG SENG)
0,3 0,3 -0,1 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,7 1,2 0,2 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,1 2,1 1,8 stängt