Nyhet

|

Oro under ytan på tillväxtmarknaderna

41 procent av fondförvaltarna tycker att Indien är mest övervärderad bland de stora tillväxtmarknaderna. De spår att BNP-utvecklingen blir sämst i Ryssland och att Asien får bäst börsutveckling. Latinamerika ger högst risk, via känslighet för högre räntor i USA.
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till några av de största fondförvaltarna i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 21 april och 36 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 500 miljarder kronor.

Indien mest övervärderad

En bred majoritet av fondförvaltarna är försiktigt positiv till tillväxtmarknader, även om svaren visar att förvaltarna tror att avkastningen framöver blir mycket lägre än under de senaste tre årens branta uppgång. 91 procent svarar ”Nej” på frågan om uppgången är indikation på en börsbubbla.

Men under ytan finns många tecken på ökad oro. Tydligast är att hela 31 procent svarar att avkastning från aktier globalt sett kommer att bli under 5 procent de kommande tolv månaderna (föregående tre månader mellan 9 och 20 procent).

Bland de fyra stora tillväxtmarknaderna (BRIC) är det 41 procent som svarar att aktier i Indien är mest övervärderade, 14 procent svarar att Ryssland är mest övervärderad och bara 6 procent vardera svarar Kina eller Brasilien. Endast 35 procent svarar att ingen av dessa fyra länder har en övervärderad aktiemarknad.

Sämst börsutveckling i Östeuropa

BNP-utvecklingen spås blir sämst i Ryssland, bara 9 procent tror att tillväxten där ökar mest de närmast tre åren, medan 36 procent svarar att den ryska tillväxten faller mest. Bland de tre stora tillväxtregionerna så tror 59 procent att Asien får bästa börsutveckling de närmaste tre åren, medan 55 procent svarar att Östeuropa får sämst börsutveckling.

Även på frågan var riskerna är störst finns en mer positiv syn på Asien. 44 procent svarar att riskerna för dem som sparar i aktiefonder är störst i Latinamerika och 38 procent svarar Östeuropa, medan bara 18 procent svarar Asien.47 procent svarar att den viktigaste riskfaktorn är stigande räntor i USA. Jämfört med övriga stora delar av den globala aktiemarknaden är dessutom förväntningarna lågt ställda. Bara 3 procent svarar att Östeuropa kommer att ge högst avkastning de kommande tolv månaderna och bara 9 procent svarar Latinamerika.

Japan fortsatt favorit

Japan fortsätter att vara förvaltarnas favorit – 37 procent svarar ”Japan” på frågan om högst avkastning de kommande 12 månaderna. USA fortsätter att få tummen ned, 41 procent svarar att amerikanska aktier kommer att ge lägst avkastning framöver. Detta sammanhänger kanske med en bred pessimism när det gäller dollarkursen, hela 60 procent tror att USA-dollarn kommer att försvagas mot de övriga tre stora valutorna euro, pund och yen.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil tillsammans med tidigare undersökningar i ett arkiv (länkar ovan till höger).

Frågar alla

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,0 0,1 0,0 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,8 0,4 0,5 stängt
London (FT-SE 100)
0,3 -0,2 -0,2 stängt
Paris (CAC 40)
0,2 -0,2 -0,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,9 1,0 0,2 stängt
New York (S&P 500)
0,4 0,4 0,7 16:48
New York (NASDAQ 100)
0,6 0,6 0,9 stängt
Moskva (RTS)
-1,3 -1,3 -1,2 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-1,3 -1,3 -1,8 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,5 0,8 0,3 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,2 1,5 1,4 stängt