Krönika

|

Osäker framtid för PPM-förvaltning

300.000 svenskar betalar redan för att få hjälp med PPM-valet, men Swedbanks inhopp kan ta död på branschen. Ett alternativ är att PPM gör en upphandling och sänker kostnaderna radikalt.

Den nya tillväxtbranschen PPM-förvaltare har dominerat fondnyheterna under veckan. Dels har Swedbank börjat konkurrera med det 20-tal små företag som hittills delat på en marknad som potentiellt är värd nästan 3 miljarder kronor per år (ungefär 500 kronor per person och 5,7 miljoner PPM-konton).

Dels berättar Svenska Dagbladet i dag att PPM uppskattar att 300.000 svenskar betalar för PPM-förvaltning, vilket har orsakat problem att hantera alla fondbyten när de största förvaltarna byter för alla sina kunder samma dag. Sedan i höstas finns en spärr vid 60.000 byten per vardag, högt över genomsnittet under 2007 på drygt 10.000 fondbyten per vardag.

Rimligt behov…

Behovet att få hjälp att välja bra PPM-fonder är rimligt, så allt fler svenskar faller för telefonsäljarnas frestande erbjudande och tackar ja till att betala ungefär 500 kronor per år för att slippa ta ansvaret för PPM-valet själv.

Men det finns flera skäl att vara skeptisk, här är fyra: (1) Många har små belopp insatta hos PPM och då blir tjänsten dyr räknat i procent. (2) Förvaltarna hänvisar ofta till historiska resultat som publiceras först i efterhand och det kan ha funnits tusentals liknande strategier som lyckats sämre. (3) Vissa kan ha en dold agenda att välja de fonder som ger rådgivarna provision (kallas ”kick-back” i branschen). (4) Övriga andelsägare, särskilt i små fonder, drabbas av extra kostnader och därmed sämre avkastning när stora förvaltare klampar in och ut, vilket kan skrämma bort bra fonder från PPM-systemet.

Jag skrev om problemen för fyra år sedan (”Lita inte på PPM-förvaltare”, länk ovan till höger), men därefter har jag avstått från att skriva mer eftersom Morningstar kan anses ha ett egenintresse att baktala andra rådgivare (jag ger gratis motsvarande råd i ett PPM-test, plus att minskad andel ”gör-det-själv” skulle minska antalet besökare på denna sajt och därmed våra annonsintäkter).

Veckans nyheter visar dock att problemen håller på att bli akuta. Under de senaste fyra åren har antal fondbyten hos PPM sjufaldigats, från 359.000 under år 2003 till hela 2,56 miljoner byten förra året. Och denna ökningstakt gäller troligen även PPM-förvaltarna, som står för en stor del av bytandet, vilket betyder att om ökningen fortsätter i samma takt så kommer hälften av alla PPM-konton att skötas av PPM-förvaltare om fem år.

… dyr tjänst

Då blir det orimligt att halva PPM-sparandet ”vid sidan av” belastas med kostnader på ungefär 1,5 miljarder kronor per år – samtidigt som PPM:s egen administration av hela sparandet under 2007 bara kostade 380 miljoner kronor. Även om man accepterar att dessa PPM-förvaltare tillför ett mervärde, så är det uppenbart galet att fondvalet kostar nästan tio gånger mer än övrig administration. Det är uppenbart för dyrt, kostnaderna för att utvärdera fonderna är rimligen snarare lägre än övrig administration hos PPM.

Om rådgivarna levererar en bra tjänst (vilket PPM borde kunna utvärdera), så borde den erbjudas direkt av PPM till betydligt lägre priser än 500 kronor per sparare. Utrymmet för prutning via en statlig upphandling borde vara minst lika stort som dagens rabatter på fondernas årsavgifter.

Motåtgärder från PPM

Under de senaste åren har PPM fört fram olika möjliga motåtgärder. Spärren för antal fondbyten per dag var 40.000 när den infördes 2005 men höjdes som sagt i höstas till 60.000 byten per dag. Ett annat sätt att bromsa intresset för tjänster som genomför många fondbyten är bytesavgifter, något som föreslogs i PPM-utredningen i oktober 2005 och som enligt dagens artikel i SvD väntar på beslut av regeringen i sommar.

Men den potentiellt mest effektiva åtgärden lanserades i höstas, då PPM började testa e-legitimation för fondbyten. Om PPM tar bort den nuvarande 5-siffriga koden för fondbyten, så blir det betydligt svårare för förvaltarna att administrera fondbyten. Därmed är framtiden osäker för PPM-förvaltarna och Swedbank inhopp riskerar att ta död på branschen genom att omfattningen nu uppenbart håller på att bli för stor. För när en bank med 4 miljoner kunder kliver in, då ökar trycket på PPM att reagera.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
1,1 0,9 1,1 stängt
Frankfurt (DAX30)
1,4 1,3 1,4 stängt
London (FT-SE 100)
1,0 0,8 1,0 stängt
Paris (CAC 40)
0,9 0,7 1,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,0 0,1 0,3 stängt
New York (S&P 500)
-0,9 -0,9 -0,6 stängt
New York (NASDAQ 100)
-0,8 -0,8 -0,6 stängt
Moskva (RTS)
0,2 0,2 0,5 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,1 0,1 0,4 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,6 0,7 1,2 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
0,6 0,5 0,8 15:00