Marknadskommentar

|

Ny skandal i Brasilien sänker Latinamerikafonderna

Ett åtal i Brasiliens högsta domstol påstår att president Temer har tagit emot miljonbelopp i mutor. Det minskar chansen att företagen får de reformer de önskar, vilket sänkt aktiekurserna i Sao Paulo och stoppat Latinamerikafondernas uppgång.

Latinamerikafonderna har inte hängt med börsuppgången under första halvåret 2017, främst därför att aktiekurserna i Brasilien har fallit tillbaka under andra kvartalet. Ett extra bidrag till nedvärderingen är att USA-dollarn försvagades kraftigt i slutet av juni och är tillbaka på samma nivå som förra sommaren.


Den främsta orsaken verkar vara Brasiliens till synes obotliga problem med politisk korruption. Det senaste exemplet är det åtal som riksåklagaren Rodrigo Janot 26 juni lämnade till högsta domstolen, där president Michel Temer anklagas för att ha tagit emot mutor från världens största slakteriföretag JBS. Åtalet kommer mindre än ett år efter att den förra presidenten Dilma Rousseff blev avsatt efter omfattande folkliga protester mot korruptionen, även om hon formellt tvingades avgå för att hon brutit mot budgetlagarna.


Företagen gillar Temer


President Temer har under våren ytterligare förlorat i popularitet och bara 7 procent av väljarna tycker att hans regering gör ett bra jobb. Fallande råvarupriser och stark valuta orsakade för några år sedan en långvarig och djup recession i Brasilien, som har förvärrats av politisk handlingsförlamning inför behovet av ekonomiska reformer. Men trots hög arbetslöshet och svag ekonomisk tillväxt är det ändå möjligt att Temer har tillräckligt stöd i kongressen för att sitta kvar, vilket i så fall beror på att politiker som representerar storföretagen ser honom som deras bästa chans att få igenom de reformer av pensioner och arbetsmarknadsregler som skulle gynna företagen.


Latinamerikafonderna investerar i snitt 52 procent på börsen i Sao Paulo. Det är en lägre andel än för några år sedan, vilket beror på att aktiekurserna har utvecklats bättre i andra länder i regionen. Men Brasilien är fortfarande största land och den ekonomiska utvecklingen där påverkar dessutom grannländerna. För fondsparare som funderar på att satsa i regionen är det därför viktigt att försöka spå rätt om president Temers framtid. Men det är svårt, avgörande blir troligen om folkliga protester blossar upp i efterdyningarna av nya avslöjanden från riksåklagaren Janot.

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-4,2 -4,2 -4,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
-4,0 -4,0 -4,0 stängt
London (FT-SE 100)
-3,3 -3,7 -3,7 stängt
Paris (CAC 40)
-3,9 -3,9 -3,9 stängt
Tokyo (TOPIX)
-2,7 -1,8 -2,7 11:30
New York (S&P 500)
-3,4 -3,4 -3,1 stängt
New York (NASDAQ 100)
-3,9 -3,9 -3,6 stängt
Moskva (RTS)
-0,7 -0,7 -1,6 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-0,2 -0,1 -0,7 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
-2,0 -1,9 -2,5 09:03
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-4,3 -5,2 -5,0 15:06